Ketahui 13 Tanda-Tanda Awal Kehamilan Sebelum Buat Pengesahan Dengan Doktor

Ingat lagi setiap kali trying to conceive (TTC), saat paling mendebarkan ialah masa nak dapatkan keputusan berjaya hamil ke tak. Tapi sebenarnya kalau kita ketahui tanda-tanda awal kehamilan, kita boleh agak samada kita betul-betul dah mengandung atau belum sebelum buat pengesahan doktor. Walaupun kita boleh check guna home pregnancy test kit (HPT), tapi nak guna kit pengesan kehamilan pun selalunya kena tunggu beberapa hari untuk dapatkan keputusan yang tepat. Dan kita tetap perlu buat pemeriksaan dengan pakar sakit puan untuk kepastian.

Akhir-akhir ni banyak pula dapat berita orang hamil. Termasuklah Dato’ Siti Nurhaliza yang buat pengumuman masa press conference baru-baru ni yang dia hamil 4 bulan setelah 11 tahun berkahwin. Kita yang mendengar pun tumpang gembira. Mesti teruja sangat kan? Alhamdulillah. Bila dengar orang mengandung, kita pun rasa teringin juga hihi 😀

 

Tanda-Tanda Awal Kehamilan Yang Anda Perlu Tahu

 

Simptom-simptom kehamilan yang perlu kita ketahui.
Mesti excited sangat kan nak tau pregnant ke tak?

Kredit: Livestrong.Com

 

Kita perlu juga tahu tanda-tanda awal hamil supaya kita dapat ambil langkah lebih berhati-hati dalam menjaga diri dan kandungan. Selain tu kalau dah pasti kita memang hamil, boleh lah kita buat apa-apa persedian dan perancangan yang sepatutnya. Suami dan ahli keluarga juga boleh ambil peranan dan beri sokongan masing-masing kepada ibu yang sedang berbadan dua.

 

1. Kelesuan

Masa mula-mula hamil, hormon progesterone bertambah secara mendadak. Paras hormon progesterone yang tinggi dalam badan boleh menyebabkan ibu mudah rasa letih dan mengantuk. Dalam masa sama, paras gula rendah dalam darah, tekanan darah rendah dan peningkatan penghasilan darah merah juga memakan banyak tenaga dalaman badan.

 

2. Abdominal cramps

Adalah biasa bila sampai tempoh haid normal, kita berasa sakit pada bahagian abdomen seperti period pain. Tapi bagi orang mengandung, kadang-kadang rasa sakit tu lain sikit tak seperti biasa atau sakit lebih lagi daripada biasa.

 

3. Pendarahan, vaginal bleeding ataupun spotting

Kadang-kadang pendarahan minimal ataupun vaginal bleeding ataupun spotting berlaku. Ini mungkin disebabkan proses implementation ataupun pelekatan telur yang telah disenyawakan ke permukaan uterus. Spotting ni selalunya berlaku sekejap saja dan darah yang keluar pula sangat sedikit dan berwarna cair.

 

4. Rasa mual

Rasa mual ataupun nausea berlaku disebabkan peningkatan paras estrogen dalam badan, yang menyebabkan penghadaman dalam perut menjadi lambat. Deria bau dan rasa juga menjadi lebih sensitif. Morning sickness juga boleh bermula seawal 2 minggu selepas kehamilan berlaku. Tapi sebenarnya morning sickness terjadi tak kira masa. Bukannya pada waktu pagi saja.

 

5. Food craving ataupun mengidam

Bila perubahan hormon dah mula berlaku, selera makan juga mula berubah. . Terutamanya masa trimester pertama, waktu hormon sedang mengalami perubahan mendadak. Masa ni lah kita akan mula mengidam atau teringin nak makan sesuatu jenis makanan.

 

6. Sakit kepala

Ketika awal kehamilan, pertambahan peredaran darah disebabkan perubahan hormon juga boleh menyebabkan rasa sakit kepala.

 

7. Mood swings ataupun emosi tak stabil

Perubahan homon yang pesat terutamanya ketika trimester pertama juga boleh menyebabkan emosi kita jadi tak seimbang. Kita mungkin mudah rasa tersentuh, marah, sedih dan sebagainya.

 

8. Rasa pening dan macam nak pitam ataupun faintness and dizziness

Bila salur darah mengembang dan tekanan darah menurun, boleh menyebabkan kita rasa pening-pening lalat dan macam nak pitam. Ketika awal kehamilan, rasa ini mungkin disebabkan oleh tekanan darah rendah.

 

9. Peningkatan suhu badan basal ataupun increased basal body temperature

Basal body temperature adalah suhu badan pertama yang diambil ketika kita baru bangn tidur. Suhu badan akan meningkat sedikit ketika ovulasi dan kekal hinggalah haid yang seterusnya. Tapi kalau suhu badan ini tidak menurun ketika haid yang seterusnya dijangka berlaku, kemungkinan besar kita telah hamil.

 

10. Perubahan pada payudara

Perubahan hormon dalam badan juga menyebabkan juga memberi kesan kepada payudara. Payudara mungkin akan berasa sensitif, bengkak, berdenyut-denyut dan sakit. Pada bahagian keliling puting susu iaitu areola juga boleh berubah menjadi warna gelap.

 

11. Kerap kencing

Kebanyakan wanita, kerap kencing selalunya berlaku bermula minggu ke 6 hingga minggu ke 8 selepas kehamilan berlaku. Ini juga disebabkan perubahan hormon dalam badan.

 

12. Sembelit

Ketika hamil, paras progesterone yang tinggi menyebabkan makanan lambat dihadamkan dan melalui usus. Masalah ini boleh dikurangkan dengan meminum lebih air kosong, bersenam dan mengambil lebih makanan kaya fiber.

 

13. Tak datang haid ataupun missed period

Bila haid tak datang, ini selalunya antara tanda mengandung yang paling kuat. Selalunya bila dah beberapa hari haid tak datang seperti sepatutnya pada bulan yang lepas-lepas, kita akan cepat-cepat pergi beli home pregnancy test (HPT) di farmasi. Kalau keputusannya positive, mungkin betul lah kita mengandung! Tapi, tunggu dulu. Untuk betul-betul pasti, elok lah berjumpa dengan doktor pakar untuk sahkan kehamilan.

Selain tu doktor juga boleh check samada kesihatan diri dan kandungan kita dalam keadaan baik ataupun tidak. Lagipun memang tak semua wanita yang tak datang haid tu mengandung. Tapi disebabkan beberapa faktor seperti stress, keletihan melampau, kelebihan berat badan, pemakanan, perubahan berat badan mendadak, masalah kesihatan, kesan setelah mengamalkan pil perancang dan sebagainya juga boleh jadi punca kepada irregular period cycle.

 

Jadi, adakah anda ada semua tanda-tanda mengandung yang disenaraikan di atas? Kalau ya, boleh cepat-cepat jumpa doktor ya. Kalau confirm mengandung, tahniah! Jangan lupa amalkan set vitamin kehamilan premium yang menyedian nutrien lengkap untuk menyokong keperluan badan ibu mengandung dan juga bayi dalam kandungan. Semoga dapat menjalani proses kehamilan yang lancar sehingga selamat melahirkan. Tapi Kalau belum ada rezeki lagi, jangan sedih. Boleh amalkan set vitamin kesuburan premium disamping mengamalkan gaya hidup sihat dan terus berusaha lagi untuk mengandung.

 

 

Pengedar Sah & Mentor Bisnes Online Shaklee,

Ina

ID 951651

www.wasap.my/60192692301

This Post Has One Comment

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu