1001 Khasiat Jamu Moden Alfalfa Untuk Penjagaan Kesihatan Dalaman Wanita

Makan jamu dah jadi amalan wanita sejak dulu lagi untuk penjagaan kesihatan dalaman. Sekarang pun ramai orang boleh dapatkan 1001 khasiat jamu melalui jamu moden yang lebih mudah diambil dan dimakan. Antara jamu moden yang jadi pilihan ramai sekarang ialah produk berasaskan Alfalfa seperti Alfalfa Complex Shaklee. Tak busuk, tak pahit, senang nak telan.

taylor_swift_wanita_cantik
Cantik kan? Ini Taylor Swift penyanyi antarabangsa tu. Saya suka lagu Blank Space dia tu. Agak-agak dia amalkan ‘jamu moden’ apa ye? 😀

 

Kenali Tumbuhan Alfalfa

 

Alfalfa Complex sebenarnya bukanlah produk baru. In fact Alfalfa dah dibangunkan oleh Dr. C Forrest Shaklee sejak tahun 1950an dan merupakan satu produk Formulasi Signature Shaklee.  Alfalfa dikenali sebagai ‘Raja Segala Tumbuhan’ kerana khasiatnya yang kaya dengan segala nutrien.  Medicago sativa adalah Alfalfa bergred paling tinggi dalam kumpulan tumbuhan ini.

Alfalfa diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago sativa) secara organik di California yang bebas daripada pestisid, hebisid dan menggunakan bahan kompos iaitu baja bukan kimia. Tumbuhan ini ambil masa 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh capai sampai 20 kaki dalam tanah untuk serap pelbagai nutrisi. Nama Alfalfa ni ada disebut dalam Al-Quran tau.

Daun Alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak. Daun yang matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Bahagian lain yang tak penting dilupuskan. Alfalfa telah digunakan sejak lebih 1500 tahun dulu.

Alfalfa Complex ataupun Medicago sativa
Inilah dia tumbuhan Alfalfa jamu moden baik untuk kesihatan orang perempuan.

 

Alfalfa kaya dengan vitamin dan mineral antaranya:

  • Vitamin A
  • Vitamin E
  • Vitamin U (S-methylmethionine)
  • Vitamin B6
  • Vitamin K
  • Vitamin D
  • Kalsium
  • Zat besi
  • Mangan
  • Potassium
  • Fosforus
  • Klorin
  • Sodium
  • Silikon magnesium

 

Kebaikan Dan Manfaat Alfalfa Complex

 

1. Kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat kalian – Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat dalam buah-buahan mahupun sayuran. Alfalfa kaya dengan protin, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji Alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.

2. Mencuci hati, darah dan usus – Merupakan agen detoksifikasi. Ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.

3. Melawan alahan – Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (Athletes’s foot) dengan berkesan.

4. Baik untuk perubahan patology dalam usus dan perut – Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.

5. Menyingkirkan lemak dan kolestrol – Kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada Alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolestrol.

6. Melawan tumor – Untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

7. Melegakan keletihan – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit.

8. Mencegah dan memperbaiki Arthritis – Memperbaiki sakit akibat Arthritis.

9. Membantu memelihara dan penjagaan kesihatan dalaman wanita – Alfalfa membantu menyeimbangkan hormon dan memperbaiki sistem reproduktif wanita. Secara tak langsung ianya baik untuk kesihatan rahim dan kesuburan. Dalam masa sama boleh membantu mengurangkan masalah keputihan dan vagina berbau. Alfalfa juga boleh meningkatkan libido wanita kerana sifatnya yang estrogenic.

10. Menggalakkan penghasilan susu ibu – Sejak sekian lama Alfalfa diamalkan untuk menggalakkan penghasilan susu ibu ataupun sebagai milk booster. Ini kerana sifat Alfalfa sebagai tumbuhan yang galactogouge.

 

harga_alfalfa_complex_shaklee
Alfalfa Complex Shaklee baik untuk kesihatan dalaman wanita dan pelbagai manfaat lain.

 

Ada banyak lagi kebaikan dan manfaat Alfalfa untuk kesihatan keseluruhan tubuh badan antaranya:

  • Untuk pelangsingan dan pengurangan berat badan
  • Untuk melancarkan pembuangan dan mengelakkan sembelit
  • Untuk atasi masalah badan dan ketiak berbau
  • Untuk meningkatkan kesuburan suami isteri dan membantu memperbaiki masalah cyst dikalangan wanita
  • Untuk kecantikan kulit dan jerawat
  • Untuk allergy, sinusitis, resdung, bersin tak berhenti, eczema
  • Untuk gastrik dan perut sensitif
  • Masalah anemia (kurang darah), masalah tinggi kolestrol, diabetes dan gout
  • Masalah hypothyrodism dan infeksi pada ginjal dan pundi kencing serta saluran urinari
  • Mengurangkan retensi air dan garam berlebihan
  • Mengurangkan keletihan dan kelesuan tanda asid tinggi dalam tubuh
  • Masalah sakit sendi dan rapuh tulang
  • Untuk ibu berpantang dan menyusukan anak
  • Baik untuk menghadapi menopause
  • Kaya dengan protein asid amino untuk atasi kekurangan nutrien
  • Dan banyak lagi

 

 Siapa Tak Boleh Ambil Alfalfa Complex

 

Alfalfa Complex boleh diambil oleh pelbagai golongan tapi sebahagian orang tak boleh ataupun tak digalakkan ambil Alfalfa disebabkan keadaan kesihatan yang tak mengizinkan. Antaranya:

  1. Penghidap penyakit Systemic Lupus Erythomatosus (SLE)
  2. Penghidap hyperthyroid
  3. Penghidap Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) – perlu ambil dengan nasihat doktor
  4. Dan lain-lain

Sebaiknya sebelum mengambil apa-apa vitamin, dapatkan kepastian dan nasihat daripada doktor masing-masing samada sesuai ambil Alfalfa ataupun vitamin-vitamin lain. Setiap individu juga perlulah arif dengan keadaan kesihatan diri sendiri dan penyakit yang dihidapi supaya supplement yang diambil adalah bersesuaian dengan tahap kesihatan.

 

Set-Set Vitamin  Yang Mengandungi Alfalfa

 

Disebabkan Alfalfa ni kaya dengan pelbagai manfaat, jadi ada banyak set vitamin yang boleh dikombinasikan dengan Alfalfa contohnya:

  1. Set Sugar Control (Untuk penghidap kencing manis/ diabetes)
  2. Set Pelangsingan
  3. Set Healthy Circulatory (Untuk kesihatan kardiovaskular)
  4. Set Asthma/ Allergy/ Eczema
  5. Set Jerawat
  6. Set Kecantikan Kulit
  7. Set Penyusuan (Untuk milk booster)
  8. Set Bersalin (Untuk ibu berpantang)
  9. Dan lain-lain.

 

Cara Pengambilan Alfalfa Complex

 

Alfalfa Complex boleh diambil ikut keselesaan dan keadaan kesihatan individu iaitu antara 2 biji hingga 10 biji sehari. Tetapi sebaiknya dapatkan konsultasi eksklusif daripada pengedar Shaklee anda supaya anda boleh dapat nasihat dan cara pengambilan yang sesuai dan tepat untuk anda. Sebab cara makan antara individu mungkin berbeza ikut keperluan. Dan cara makan juga ada pelbagai, mengikut nasihat pengedar masing-masing.

Alfalfa boleh diambil selepas makan ataupun sebelum makan mengikut tujuan pengambilan. Boleh telan ataupun dihancurkan dalam air untuk dijadikan teh herba sebelum diminum. Sebaiknya ambil bersama air kosong dan elakkan ambil bersama produk tenusu. Jika anda amalkan Alfalfa, elakkan pengambilan serentak ataupun jarakkan pengambilan Vitamin E, GLA Complex dan Ostematrix untuk fungsi vitamin yang lebih berkesan.

Tablet Alfalfa ni tak pahit dan tak busuk. Jangan risau susah nak telan sebab tabletnya memang dah direka khas untuk mudah ditelan jadi anda takkan rasa terseksa pun InsyaAllah. Bukannya macam jamu nenek moyang kita dulu-dulu. Orang dulu-dulu minum ubat periuk dan makjun segala. Memang kembang tekak nak makan.

 

Testimoni Alfalfa Complex

 

Dah ramai orang yang cuba amalkan Alfalfa Complex ni dan ramai juga yang dah merasai kesan positif. Ni saya kongsikan beberapa testimoni daripada pengamal Alfalfa Complex untuk pelbagai masalah dan tujuan. Antaranya:

 

1. Alfalfa Complex membantu melancarkan pembuangan dan atasi masalah sembelit.

testimoni_alfalfa_atasi_sembelit
Alfalfa Complex bantu atasi masalah sembelit dan susah nak membuang.

 

2. Alfalfa Complex bertindak sebagai milk booster untuk banyak susu badan. Sangat membantu ibu bekerja yang breastfeeding untuk susukan anak secara eksklusif dan buat stock susu EBM.

testimoni_alfalfa_banyakkan_susu
Alfalfa Complex dalam set menyusu bantu ibu bekerja breastfeeding secara eksklusif.

 

3. Alfalfa Complex bersama ESP, Vitamin E dan GLA Complex bantu kurangkan parut jerawat pada kulit wajah.

testimoni_alfalfa_hilangkan_parut_jerawat
Alfalfa Complex dalam set kulit bantu kurangkan masalah jerawat dan nipiskan parut.

 

4. Alfalfa Complex dan GLA Complex bantu perbaiki masalah period tak stabil (irregular period) dan masalah hormon tak stabil. Dalam masa sama bantu cerahkan dan cantikkan kulit.

testimoni_alfalfa_irregular_period
Alfalfa baik untuk stabilkan hormon, perbaiki haid tak teratur dan perbaiki kesihatan kulit.

 

5. Alfalfa Complex membantu atasi masalah keputihan. Dalam masa sama bertindak seperti kacip fatimah dengan merapatkan dan mengemaskan sistem peranakan dan bahagian sulit wanita malahan membantu mengeratkan hubungan suami isteri 😉

testimoni_alfalfa_keputihan
Alfalfa bertindak sebagai kacip fatimah dan bantu eratkan hubungan suami isteri.

 

6. Alfalfa Complex bersama set kesuburan Shaklee membantu meningkatkan dan memperbaiki masalah kesuburan.

testimoni_set_kesuburan_alfalfa
Alfalfa Complex dalam set hamil ataupun set kesuburan membantu pasangan yang ingin dapatkan cahayamata.

 

7. Alfalfa Complex bersama ESP dan Vitamin C membantu memperbaiki masalah sakit tangan dan kulit gatal-gatal.

testimoni_alfalfa_kulit_gatal_gatal
Alfalfa Complex perbaiki masalah berkaitan gatal-gatal kulit dan sakit tangan.

 

8. Alfalfa Complex dalam set berpantang Shaklee membantu pemulihan dalaman ibu bersalin, bantu banyakkan susu dan bantu cepatkan penurunan berat badan untuk kembali kurus.

testimoni_alfalfa_set_berpantang_bersalin
Alfalfa baik untuk amalan ibu bersalin, berpantang dan menyusukan bayi.

 

9. Alfalfa Complex dalam set kurus Shaklee membantu penurunan berat badan semasa diet untuk kuruskan badan.

testimoni_alfalfa_set_kurus
Alfalfa bantu detoks lelemak berlebihan keluar daripada badan dan bantu kuruskan badan.

 

10. Alfalfa Complex bagus untuk diamalkan oleh penghidap resdung, sinusitis yang kerjanya asyik bersin ataupun hidung berair. Tambah-tambah kalau lepas makan seafood, belacan, ikan masin dan sebagainya takdelah teruk sangat gatal-gatal hidung tu.

testimoni_alfalfa_resdung
Baik untuk diamalkan oleh mereka yang selalu bersin terutamanya pagi-pagi dan hidung berair sebab masalah resdung.

 

The Father Of all Foods

 

Alhamdulillah ramai yang dah rasa manfaat kebaikan daripada segi kesihatan lepas cuba Alfalfa Complex ni. Memang seksa kan kalau asyik bersin sebab resdung takpun badan rasa tak best sampai sakit kepala sebab banyak hari sembelit tak dapat membuang. Macam saya cakap tadi, ada 1001 kegunaan Alfalfa ni.

Sebab tu lah Alfalfa digelar The Father of All Foods!

alfalfa_the_father_of_all_foods
Raja segala tumbuhan.

 

Harga Alfalfa Complex Shaklee

 

Jadi, berapa pula harga super food ni? Maklumlah kan 1001 kegunaan mahal ke? 😀 Tapi jangan risau, anda pun boleh cuba Alfalfa Complex ni dengan harga yang lebih daripada mampu milik! Alfalfa Complex Shaklee terdiri daripada 2 saiz:

  1. Large (700 tablets) RM97.50
  2. Small (330 tablets) RM53.75

Murah sangat kan? Silalah percaya! Boleh beli untuk family sorang satu botol. Tapi, ahli Shaklee berdaftar mestilah boleh beli dengan harga ahli. Hubungi saya untuk harga menarik lagi tertarik! 😉

 

Awas! 80% Penyakit Bermula Daripada Perut

 

Kalau anda baru ada kesedaran nak mula jaga kesihatan dengan amalkan makan supplement, saya recommend sangat mulakan dengan Alfalfa Complex. Sebab Alfalfa akan cuci usus dan kekotoran dalam badan. Kemudian barulah segala zat dan nutrien yang kita makan akan terserap dengan baik dalam badan dan tubuh boleh berfungsi dengan baik.

Bayangkan longkang yang kotor dan tersumbat, kita boleh cuci dengan berus. Tapi macam mana pula dengan usus? Jadi inilah fungsi Alfalfa ni. Pentingnya detoksifikasi ni sebab 80% penyakit adalah bermula daripada perut. Sebab tu kita kena jaga kebersihan usus perut supaya segala toksin dan lendir kotoran yang melekat pada usus dapat dibuang keluar.

Saya boleh nasihatkan dan beri cadangan vitamin yang bersesuaian mengikut masalah dan keadaan kesihatan anda. Sebab saya faham memang banyak makanan tambahan dipasaran. Nak mula makan yang mana satu dulu pun tak tau kan. Jadi boleh mulakan dengan Alfalfa dan kemudian tambah satu persatu ikut target dan tujuan masing-masing.

Memang best sangat Alfalfa ni. Sepanjang saya sendiri amal, memang badan rasa ringan dan perut rasa kempis. Kurang allergy dan jarang sakit pun ye juga. Alhamdulillah. Boleh cepat hubungi saya untuk rasa sendiri khasiat jamu moden ni. Semestinya konsultasi percuma dan berterusan daripada saya 🙂

 

Klik sini! Untuk terus membuat pembelian dan pembayaran secara online melalui sistem eSell Shaklee.

 

 

Your Preferred Shaklee Independent Distributor,

Hazrina Nasir (ID 951651)

SMS/ Whatsapp: 019 269 2301

This Post Has 6 Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu