8 Cara Atasi Dan Elakkan Serangan Gastrik Ketika Berpuasa Di Bulan Ramadhan

Alhamdulillah pertengahan bulan ni kita dah nak mula berpuasa. Mesti ramai orang dah mula buat persiapan untuk sambut bulan puasa kan? Bila sebut pasal puasa ni, segelintir individu yang menghidap gastrik, kalau tak banyak, mesti ada risau sikit kan? So hari ni saya nak kongsikan tips atasi dan elakkan serangan gastrik kronik ketika berpuasa di bulan Ramadhan. Mudah-mudahan puasa nanti lebih dipermudahkan dan lancar tanpa serangan gastrik kronik atau serius.

Bagi penghidap gastrik, berpuasa boleh jadi lebih mencabar kepada mereka berbanding mereka yang tiada masalah gastrik. Sebab perut memang dah sedia sensitif dan tak boleh kosong dalam tempoh yang lama. Nanti pedih perut, masuk angin, pening, loya dan boleh jadi muntah. Kalau sakit perut manja-manja tak apa lagi. Mungkin masih boleh bertahan. Tapi kalau teruk sangat, nak tak nak separuh jalan terpaksa berbuka puasa supaya tak mudaratkan kesihatan badan. Cuma nanti kena ganti lah balik.

 

Tips untuk bantu kurangkan dan kawal risiko terkena serangan gastrik semasa puasa
Tips untuk bantu kurangkan dan kawal serangan gastrik ketika berpuasa

 

Oleh itu, pengambilan beberapa langkah pencegahan, boleh bantu atasi dan elakkan serangan gastrik masa berpuasa di bulan puasa nanti. At least kalau pun tak lah clear sepenuhnya daripada gastrik, sekurang-kurangnya kita dapat kawal simptom-simptom gastrik yang kita alami supaya tak melarat dan tak teruk sangat. So that walaupun ada rasa sakit, tapi masih berupaya untuk bertahan dan berpuasa.

 

Cara Kawal Dan Kurangkan Risiko Serangan Gastrik Semasa Berpuasa

 

Sebelum tu, jemput tonton video ringkas saya ni berkenaan tips atasi gastrik masa puasa. Lepas tonton jangan lupa subscribe untuk tak terlepas lebih banyak tips berguna lepas ni.

 

 

Antara tips yang boleh dilakukan oleh penghidap gastrik samada mild atau kronik ialah:

1. Wajibkan Diri Untuk Bangun Sahur – Bersahur bukan saja membantu memberi tenaga tapi memberi banyak manfaat kesihatan badan. Lagipun sunnah bila bangun sahur. Dapat pahala tau. Kalau tak sahur, lagi cepat perut diisi oleh jus perut yang seterusnya mencetuskan gastrik.

2. Ambil Makanan Low Glysemic Index Dan Slow Release Carbohydrate – Ambil makanan yang dapat mengekalkan tenaga berpanjangan dan mengambil masa lebih lama untuk diproses dan diuraikan oleh usus seperti ubi keledek, buah buahan segar, kekacang, susu, oat, sayuran tidak berkanji dan banyak lagi

3. Pilih Makanan Berkhasiat Dan Seimbang – Pastikan ambil makanan yang menyihatkan tanpa pewarna dan perasa tiruan serta bahan kimia pengawet. Elakkan juga makanan yang berminyak, pedas, berangin dan makanan yang dipanaskan. Ambil makanan yang fresh atau baru dimasak serta mengandungi gizi makanan yang lengkap.

4. Susun Jadual Makan – Amalkan makan secara teratur mengikut waktu makan yang ditetapkan. Elakkan makan lewat dan atau skip waktu makan. Malah, biasakan makan dengan lebih kerap tapi sikit-sikit untuk pastikan perut tak terbiar kosong dan dalam masa sama dapat memproses makanan dengan tenang tanpa terbeban.

5. Dapatkan Rehat Dan Tidur Yang Cukup – Masa bulan puasa, kita fokus berpuasa dan jalani urusan harian pada waktu siang dan waktu malam pula kita fokus untuk beribadat. Bila dah selesai semua, pastikan terus masuk tidur. Elakkan tidur lewat supaya perut dan tubuh badan kita yang lain dapat jalani proses maintenance dan repair sebagai persediaan untuk memulakan hari esoknya pula.

6. Elakkan Stress, Alkohol Dan Rokok! – Semua orang pun tahu kan ketiga-tiga perkara ni memang langsung tak ada kebaikan sikit pun untuk kesihatan fizikal dan mental. Jadi, kawal sebaik boleh ataupun nyahkan terus sampai bila-bila lagi bagus untuk kebaikan kesihatan jangka panjang.

7. Sediakan Ubatan Dan Ambil Jika Perlu – Bagi penghidap gastrik kronik, pastikan standby siap-siap ubatan yang biasa digunakan kalau simptom gastrik menyerang. Ini penting supaya bila dah sakit sangat, kita boleh ambil rawatan pencegahan untuk elakkan keadaan jadi lebih melarat. Lepas tu, berjumpa juga dengan doktor sekiranya perlu.

8. Amalkan Pengambilan Set Gastrik Premium Atau Set Gastrik Bajet – Boleh ambil supplement Set Gastrik Shaklee yang membantu memperbaiki, mengawal dan mengurangkan gastrik, pedih ulu hati, pedih perut, angin teruk, loya dan muntah-muntah.

 

Set Gastrik Premium Bantu Atasi Gastrik Tanpa Bahan Kima Bahaya

 

Untuk tindakan yang lebih berkesan dan menyeluruh, set gastrik premium adalah pilihan yang sangat baik untuk bantu kawal simptom-simptom yang berpunca daripada gastrik. Set ini boleh diambil dan diamalkan oleh penghidap gastrik serius, ulser perut, GERD dan masalah penghadaman lain. Dalam Set Gastrik Premium terdapat 6 vitamin cadangan:

1. ESP Soy Protein – Yang mempunyai indeks glisemik rendah (low GI) yang membantu memberikan rasa kenyang berpanjangan dan elakkan rasa cepat lapar. Badan juga rasa lebih bertenaga sepanjang berpuasa. Serbuk ESP yang halus, membantu meliputi lapisan usus perut yang radang, memberikan rasa lebih selesa sepanjang hari dan melancarkan penghadaman. Bagi penghidap gastrik serius yang mudah muntah dan tak lalu makan, ESP Soy Protein sangat membantu mengawal dan menenangkan ketika keadaan perut sedang sensitif.

2. Peppermint Ginger Plus – Tablet yang berperisa pudina dan berangin ini boleh dikunyah, dihisap, ditelan ataupun dihancurkan dan diminum seperti teh herba. Untuk rasa lebih sedap, boleh perahkan lemon, atau hancurkan tablet dan taburkan dalam salad. Peppermint Ginger Plus membantu memberi rasa selesa pada saluran penghadaman dan mengurangkan simptom pedih ulu hati. Dalam masa sama membantu mengurangkan loya, membuang angin, mengelakkan muntah dan melancarkan penghadaman. Ianya juga bagus untuk memperbaiki simptom akibat demam dan selsema.

3. Ostematrix – Tablet lengkap yang mengandungi kalsium, magnesium, Vitamin d dan mineral ini membantu mengurangkan hyperactivity perut akibat pengumpulan asid dalam perut, mengurangkan radang dan rasa sakit akibat gastrik. Ianya juga membantu melancarkan fungsi saraf pada usus dan seluruh badan. Seterusnya membolehkan penghadaman dan pembuangan berjalan lancar. Sangat bagus untuk sembelit.

4. Alfalfa Complex – Tablet Alfalfa kaya dengan fiber dan mineral ini bila dimakan membantu melindungi lapisan perut yang luka atau radang seterusnya mengelakkan rasa pedih perut yang teruk. Alfalfa membantu memberikan rasa kenyang, membekalkan mineral yang berguna kepada tubuh badan dan melancarkan penghadaman serta pembuangan. Ianya juga bertindak sebagai agen detoks lembut yang mencuci usus dan membuang toksin daripada dalam badan.

5. Garlic Complex – Tablet Garlic fokus membantu buang angin daripada keseluruhan sistem badan yang boleh menjadi punca pening, loya dan muntah akibat masuk angin. Garlic juga membantu menguatkan sistem imun, bertindak sebagai antibiotik semulajadi yang mengawal jangkitan penyakit dan kulat, memelihara tekanan darah dan banyak lagi.

6. Vivix – Tonik antioksidan yang tinggi resveratrol ini bertindak memperbaiki sel yang lemah dan rosak daripada serangan radikal bebas. Seterusnya mengawal kerosakan sel daripada terus merebak ke sel-sel sekeliling yang boleh menjadi punca kepada penyakit lebih serius seperti radang dan kanser usus. Vivix membantu merencatkan tindakan bakteria H.pylori yang terdapat pada saluran penghadaman yang mempunyai kebarangkalian menyerang lapisan perut terutama pada ketika sistem imun badan rendah. Ianya boleh menyebabkan peptic ulser.

Jadi Vivix membantu melindungi dan menguatkan fungsi sel hingga ke peringkat DNA. Apabila sel dapat bekerja dengan efisyen, fungsi sistem badan menjadi lebih lancar dan seimbang serta sistem imun menjadi lebih kuat. Tindakan Vivix tidak hanya fokus kepada perut yang alami gastrik saja tapi juga seluruh badan.

 

Testimoni Vitamin-Vitamin Dalam Set Gastrik Shaklee

 

Antara keenam-enam vitamin ni mana satu paling baik? Setiap vitamin ada fungsi dan tindakan khususnya masing-masing. Tapi, saling berkait dan memerlukan antara satu sama lain juga. So the best is, semestinya Set Gastrik Premium yang lengkap dengan semua nutrien diperlukan untuk tindakan lebih effective dalam mengatasi gastrik. Walau bagaimanapun, Set Gastrik Bajet juga sangat membantu terutama bagi penghidap gastrik ringan dan boleh boleh disesuikan dengan bajet masing-masing.

 

Pedih perut gastrik jadi lega lepas amalkan ESP Soy Protein.

Ikhtiar legakan gastrik
Ikhtiar untuk penghidap gastrik

 

Gastrik 10 tahun hilang dan terkawal lepas amalkan ESP Soy Protein.

ESP Soy Protein Shaklee bantu hilangkan gastrik
ESP Soy Protein bantu hilangkan gastrik

 

Gastrik kurang, perut selesa dan angin keluar lepas amalkan Garlic Complex dan Peppermint Ginger Plus.

Buang angin dengan Peppermint Ginger Plus
Peppermint Ginger Plus bantu buang angin

 

Gastrik hilang dan boleh buang-buang angin dalam badan lepas amalkan ESP Soy Protein dan Peppermint Ginger Plus.

ESP Soy Protein dan Peppermint Ginger Plus bantu kurangkan gastrik dan buang angin banyak dalam badan
ESP Soy Protein dan Peppermint Ginger Plus bantu kurangkan gastrik dan buang angin dalam badan

 

Garlic Complex bantu atasi masalah kembung perut, gastrik dan ketidakhadaman.

Garlic Complex bantu pecahkan angin dalam badan
Garlic Complex bantu buang angin dalam badan

 

Alfalfa Complex bantu kawal radang dan pedih perut, lancarkan penghadaman dan elakkan sembelit.

Alfalfa Complex bantu lancarkan penghadaman dan atasi sembelit
Alfalfa Complex bantu lancarkan penghadaman dan lancarkan sembelit

 

Gastrik, kembung perut dan rasa letih berkurang lepas amalkan Peppermint Ginger Plus dan Ostematrix.

Ostematrix kurangkan keaktifan perut dan Peppermint Ginger Plus kurangkan pedih ulu hati.
Peppermint Ginger Plus bantu kurangkan pedih ulu hati dan Ostematrix kurangkan perut hyperactive dan perut sensitive.

 

Vivix bantu kawal dan perbaiki kanser usus.

Vivix bantu kawal kanser usus
Vivix bantu cegah dan kawal penyakit kritikal berkaitan usus

 

Vivix bantu kawal dan kurangkan masalah penyakit GERD.

Vivix bantu kurangkan masalah penyakit GERD
Vivix bantu kawal masalah penyakit GERD

 

Haih pejam celik pejam celik kita dah masuk bulan Mei 2018 rupanya. Padahal haritu rasa macam baru je lagi kita masuk tahun baru. Tup tup dah nak puasa lepas tu raya pulak ūüėÄ Rasa tak sabar nak sambut Ramadhan. Mudah-mudahan kita sihat-sihat saja mental dan fizikal sepanjang bulan puasa nanti so that kita boleh fokus menjalankan ibadat Ramadhan seoptimum yang mungkin.

Untuk jalani tempoh berpuasa dengan lancar, pelihara kesihatan perut dan penghadaman dengan Set Gastrik Shaklee sekarang. Boleh hubungi Ina di www.wasap.my/60192692301 untuk pertanyaan dan order. Selamat membuat persediaan menyambut Ramadhan Mubarak. Semoga kita dapat menjalani Ramadhan kali ini dengan lebih baik berbanding tahun yang lepas-lepas insyaAllah.

 

 

Pengedar & Mentor Bisnes Online Shaklee,

Hazrina Nasir

ID 951651

019 269 2301

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu