9 Tips Mudah Atasi Masalah Hb Rendah Semasa Hamil Dengan Cara Selamat

Kalau sebelum ni saya ada kongsikan apakah punca, simptom, kesan dan cara mencegah anemia semasa mengandung. Dalam entry kali ni saya kongsikan tips mudah yang boleh dilakukan dalam langkah mengatasi masalah Hb rendah semasa hamil, dengan cara semulajadi dan selamat tanpa memudaratkan ibu dan bayi yang dikandung. Masalah Hb rendah dan anemia ni boleh dicegah terutamanya daripada segi pemakanan.

Seperti yang dah dijelaskan sebelum ni, masalah Hb low yang menyebabkan anemia ni memang mudah berlaku dikalangan ibu hamil. Perubahan fisiologi tubuh menyebabkan sistem badan perlu bekerja lebih keras untuk menyokong keperluan sel tubuh ibu dan bayi dalam kandungan. Oleh sebab itu, nutrien tertentu sangat memainkan peranan dalam memastikan fungsi tubuh dapat berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah.

 

Tips mudah dan selamat untuk tambah darah dan elakkan anemia ketika mengandung.
Tips mudah dan selamat untuk naikkan paras hemoglobin ibu mengandung.

 

Tips Mudah Naikkan Paras Hemoglobin (Hb) Ibu Hamil

 

Hemoglobin adalah protein kaya zat besi yang terdapat dalam sel darah merah. Hemoglobin bertanggungjawab mengangkut oksigen kepada sel dan dan tisu seluruh badan. Adalah perlu bagi kita mengekalkan paras hemoglobin normal supaya fungsi badan dapat berjalan dengan lancar. Paras normal hemoglobin bagi lelaki ialah dalam lingkungan 14 ke 18 manakala 12 ke 12 bagi perempuan.

Jika paras hemoglobin turun, boleh menyebabkan kelesuan, rasa lemah tak bermaya, sakit kepala, nafas pendek, kurang selera makan, degupan jantung yang meningkat, pening dan lain-lain. Sekiranya paras hemoglobin menurun secara mendadak, anemia boleh berlaku.

Kekurangan zat besi menjadi punca utama anemia berlaku. Selain zat besi, peranan nutrien penting seperti Asid Folik, Vitamin B12 dan Vitamin C serta faktor-faktor lain juga sangat mempengaruhi paras hemoglobin dalam darah. Berikut adalah 9 tips mudah yang boleh dilakukan untuk membantu menaikkan semula paras Hb rendah ketika hamil:

 

1. Ambil Makanan Kaya Zat Besi – Zat besi diperlukan badan untuk menghasilkan darah tambahan (hemoglobin) yang diperlukan oleh tubuh ibu dan bayi dalam kandungan. Antara makanan yang kaya zat besi ialah sayuran berdaun hijau, tofu, asparagus, brokoli, bunga kobis, kentang, sayuran kekacang dll.

 

2. Ambil Makanan Kaya Asid Folik (Folate) – Asid Folik (Folate) diperlukan untuk menghasilkan sel baru dalam badan etrmasuklah sel darah merah. Antara makanan yang kaya Asid Folik ialah sayuran berdaun hijau, kekacang kering, pisang, kacang tanah, hati ikan, brokoli dll.

 

3. Ambil Makanan Kaya Vitamin B12 – Vitamin B12 diperlukan badan untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat dan dan memelihara sistem saraf. Antara makanan yang kaya dengan Vitamin B12 ialah ikan sardin, ikan tuna, bijirin yang diperkaya, organ dalaman haiwan dll.

 

4. Ambil Makanan Atau Minuman Kaya Vitamin C – Vitamin C digalakkan diambil serentak dengan zat besi. Gabungan Vitamin C dan zat besi menggalakkan lagi penyerapan zat besi yang lebih berkesan dalam darah. Antara makanan yang kaya dengan Vitamin C ialah buah oren dan jus oren, grapefruit, lada benggala hijau, lada benggala merah, strawberry, brokoli, kiwi dan banyak lagi.

 

5. Elakkan Atau Kurangkan Pengambilan Kafein – Sebaiknya kurangkan atau jarakkan pengambilan kafein dengan makanan sebenar. Ini kerana kafein menghalang penyerapan nutrien berkhasiat dengan berkesan. Seterusnya nutrien berkhasiat ini akan terbuang dan terbazir begitu saja keluar daripada sistem badan.

 

7. Jarakkan Pengambilan Kalsium/ Susu – Sebaiknya jarakkan pengambilan makanan atau minuman kaya kalsium seperti susu, dengan makanan yang kaya zat besi dan Vitamin C. Ini kerana apabila kalsium dan zat besi berebut untuk diserap oleh usus, menyebabkan peluang lebih banyak zat besi diserap menjadi lebih tipis.

 

8. Bersenam – Bila kita bersenam, badan akan menghasilkan lebih hemoglobin untuk memenuhi permintaan oxygen yang meningkat di seluruh badan. Senaman berintensiti tinggi dan sederhana adalah sangat digalakkan. Walau bagaimanapun, ibu hamil perlu melakukan senaman yang bersesuaian dengan tahap keupayaan dan selamat untuk diri dan kandungan.

 

9. Amalkan Pengambilan Makanan Tambahan Untuk Ibu Hamil – Amalan pemakanan yang sihat dan seimbang adalah sangat penting. Walau bagaimanapun, ada pelbagai faktor yang mungkin sedikit sebanyak menghalang ibu hamil daripada mendapat nutrien secukupnya yang diperlukan badan setiap hari. Antaranya seperti kesibukan rutin harian, pemilihan sesetengah jenis makanan sahaja mengikut selera, tahap kesihatan yang kurang baik disebabkan rasa loya, mual dan hilang selera makan dan banyak lagi. Jadi adalah sangat penting bagi ibu hamil mengisi kelompongan nutrisi ini dengan pengambilan supplement untuk ibu hamil.

 

Naikkan Hb Ibu Hamil Dengan Cara Semulajadi Dan Selamat Tanpa Bahan Kimia Bahaya

 

Vitamin Set Hamil Shaklee membantu membekalkan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk menyokong kesihatan ibu dan perkembangan bayi sepanjang tempoh kehamilan. In fact, produk-produk yang terdapat dalam set ni adalah seperti yang disarankan oleh pakar nutrisi Shaklee. Jom tengok apa yang dikatakan oleh Dr Jamie McManus, salah seorang saintis di Shaklee Corporation.

 

 

Seperti yang disebut oleh Dr Jamie dalam video di atas, ini adalah vitamin-vitamin yang disarankan diambil oleh ibu hamil sepanjang kehamilan:

 

1. Multivitamin Iron Formula – Membekalkan semua vitamin dan mineral asas yang diperlukan oleh badan setiap hari, sebagai pelengkap nutrisi akibat amalan diet tidak seimbang, sebagai penambah tenaga dan membantu meningkatkan metabolisme, melindungi organ utama dan fungsi penting dalam badan, membekalkan Asid Folik yang diperlukan ibu hamil semasa mengandung, diperkaya dan zat besi untuk membantu penghasilan hemoglobin dan tambah darah bagi mengelakkan anemia.

2. B Complex – Vitamin B yang lengkap dan seimbang dengan semua kumpulan Vitamin B. B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga. Asid Folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah dalam tubuh.

3. Vitamin C Plus – Menggalakkan dan membantu penyerapan zat besi dalam penghasilan sel darah merah, memperbaiki simptom pendarahan, menguatkan sistem imun, baik untuk kecantikan kulit dan awet muda, mengawal jangkitan, memelihara tulang, jantung, salur darah dll.

4. ESP Soy Protein – Membekalkan sumber protein sihat untuk membantu penghasilan sel dan tisu baru yang sihat, menyokong kekuatan dan kesihatan rahim, membantu memberi tenaga, mengelakkan rasa cepat lapar, mengawal kadar gula dalam darah, memlihara kesihatan kardiovaskular, menguatkan sistem imun, menyokong perkembangan kandungan yang sihat.

5. Omega Guard – Membekalkan Omega 3 yang baik untuk perkembangan mata, minda dan saraf bayi yang sihat, memelihara keseimbangan emosi, memelihara tekanan darah dan kesihatan kardiovaskular, meningkatkan sistem imun, menguatkan memori, meningkatkan metabolisme dll.

6. Ostematrix – Membekalkan sumber kalsium, magnesium dan Vitamin D untuk menyokong kesihatan dan kekuatan tulang, saraf, otot ibu dan bayi dalam kandungan, memelihara keseimbangan emosi, membantu meredakan stress, mengurangkan rasa letih, melegakan sengal-sengal, kebas-kebas dan lenguh-lenguh dll.

 

Set vitamin untuk bantu naikkan Hb dan atasi masalah anemia semasa hamil.
Set vitamin untuk bantu naikkan Hb dan atasi masalah anemia ketika mengandung.

 

Untuk fokus memperbaiki masalah Hb low, ibu boleh pilih untuk mendapatkan Vitamin Set Tambah Darah ini. Tapi untuk bekalan nutrien yang lengkap untuk menyokong keperluan ibu mengandung, Vitamin Set Hamil adalah pilihan yang terbaik sekali.

 

Set makanan tambahan untuk ibu hamil.
Set vitamin premium pilihan untuk ibu mengandung.

 

Testimoni Vitamin Set Hamil/ Vitamin Set Tambah Darah

 

Berikut saya kongsikan beberapa pengguna yang berjaya menaikkan paras Hb yang rendah lepas berikhtiar dengan multivitamin Vita-Lea Iron Formula.

 

Hb yang rendah masa pregnant dah naik sikit daripada 9.2 ke 10.7.

Testimoni Multivitamin Vitalea Iron Formula Shaklee
Testimoni Vitalea Iron Formula Shaklee

 

Alami anemia masa hamil. Lepas amalkan Vita-Lea Iron Formula Shaklee, bacaan Hb makin naik dan baik. Anemia pun terkawal.

Testimoni multivitamin Vita-Lea Iron Formula yang diperkaya dengan zat besi dan lengkap dengan Folate.
Testimoni multivitamin Vita-Lea Iron Formula yang diperkaya dengan zat besi dan lengkap dengan Asid Folik.

 

Alami masalah Hb low. Lepas amalkan Vitalea, Hb naik semula back to normal.

Testimoni Vita-Lea Shaklee yang diperkaya dengan iron.
Testimoni Vita-Lea Shaklee yang diperkaya dengan zat besi.

 

So, bagi ibu-ibu yang merancang nak hamil, sedang mengandung ataupun bakal bersalin, boleh hubungi saya di www.wasap.my/60192692301 untuk order Vitamin Set Hamil ataupun Vitamin Set Tambah Darah Shaklee yang semulajadi, selamat tanpa bahan kimia bahaya. Semoga dengan sokongan nutrien yang betul dan mencukupi, proses kehamilan akan berjalan lancar tanpa masalah, ibu sentiasa sihat, kuat dan ceria dan yang paling penting, baby dalam perut berkembang dengan baik dan normal. InsyaAllah.

 

 

Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia,

Ina Nasir

ID 951651

019.269.2301

This Post Has One Comment

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu