Atasi Punca Masalah Rambut Gugur Lepas Bersalin Dengan Produk Penjagaan Dan Kesuburan Rambut Yang Selamat

Satu cabaran yang biasa dialami ibu-ibu lepas bersalin ialah masalah rambut gugur. Sekali sikat, segenggam rambut melekat di sikat. Dekat lantai penuh rambut berguguran. Dekat lubang bilik air penuh rambut berkumpul selalu nak kena cuci kalau tak nanti tersumbat. Rambut pun dah nipis dah. Bila selak-selak rambut boleh nampak kulit kepala. Kalau ikat tu alahai tak sampai segenggam.

Vitamin dan shampoo untuk masalah rambut gugur yang kronik
Atasi masalah rambut gugur lepas bersalin dengan produk penjagaan dan kesuburan rambut dan nutrien yang betul.

 

Lagi best sangat bila suami pun tegur, ‘Eh apsal macam botak tu?’.

Haaa sadis sangat kan? :((

Kalau ikut kata orang-orang tua, bila baby dah mula main air liur ataupun dah berumur lebih kurang 4 bulan, rambut mak akan gugur dengan banyaknya seiring dengan kemeriahan air liur yang meleleh tu. Lagi bertambah geram bila tengok baby yang dah mula meniarap kat lantai main kutip-kutip helaian rambut lepas tu masukkan dalam mulut.

 

Bahaya Hair Tourniquet

 

Bahaya tau rambut gugur ni. Sebab boleh memudaratkan baby. Kadang-kadang kita tak sedar helaian rambut yang panjang tu terbelit pada jari kaki atau tangan baby. Bila baby bergerak-gerak pula makin bersimpul ketat rambut tu. Helaian rambut manusia ni kuat tau dan tak mudah putus macam tu je!

Jadi bila jadi macam ni dengan baby, jari yang tersimpul dengan rambut tak dapat terima bekalan oksigen yang secukupnya. Sebab salur-salur darah arteri dan vena ni tersekat dan darah tak dapat mengalir. Jari akan jadi bengkak dan kebiruan. Baby akan mula meragam sebab rasa tak selesa dan of course lah kesakitan.

Rambut bersimpul pada jari bayi
Awww ngilu melihatnya

 

Inilah yang dinamakan hair tourniquet. Kes macam ni biasa terjadi. Selalunya dengan rawatan pantas doktor di hospital, jari baby akan pulih segera. Tapi andai kata lah kita tak tersedar dan tak terjumpa punca kenapa baby meragam tu, tak mustahil tisu-tisu jari berkenaan boleh rosak sebab lambat dapat bekalan darah yang membawa oksigen penting untuk fungsi sel. Bahaya tau huhu…

 

Bagaimana Dan Punca Mengapa Masalah Rambut Gugur Ini Boleh Terjadi

 

Masa mengandung, kita mesti teruja sebab rambut jadi lebat dan tebal. Tapi lepas bersalin je tak lama lepas tu rambut gugur dengan teruk sekali. Takut sangat dengan risiko jadi botak! Tapi sebenarnya ini adalah normal dan sementara saja. Dengan langkah pencegahan yang betul, insyaAllah takkan botak.

Dalam kitaran biasa pertumbuhan rambut, sebahagian rambut akan gugur setiap hari. Tapi masa hamil, peningkatan hormon estrogen dalam badan ‘membekukan’ kitaran  pertumbuhan rambut (resting phase). Rambut yang sepatutnya gugur, tidak gugur menyebabkan rambut jadi tebal. Dan bila lepas melahirkan, hormon estrogen berkurang, rambut ini pun akan gugur akhirnya.

Ditambah pula dengan faktor-faktor lain seperti stress, kurang tidur dan rehat, kehilangan nutrien tertentu yang banyak semasa kehamilan dan bersalin, pemakanan yang tak seimbang dan penjagaan rambut yang tak betul, boleh menjadikan masalah rambut gugur bertambah teruk.

Sebelum saya kongsi lebih banyak lagi, jom kita tengok video ni dulu. Perkongsian daripada pengalaman sebenar seorang isteri dan ibu, Puan Maria Awi yang pernah alami masalah rambut gugur yang kronik. Apa yang dia buat?

Rambut Gugur Merimaskan, Terutama Wanita Bertudung Ini… from iReach HD on Vimeo.

 

Cara Atasi Punca Masalah Rambut Gugur Dengan Produk Penjagaan Dan Kesuburan Rambut Prosante Shaklee

 

Penggunaan produk penjagaan rambut yang betul boleh membantu memperbaiki masalah rambut gugur yang kronik dan meningkatkan kesuburan rambut. Produk Prosante Shaklee dicipta untuk merawat kulit kepala supaya lebih sihat. Sebab ini adalah asas kepada rambut yang sihat.

Setiap produk Prosante Shaklee mengandungi Scalp Health Complex iaitu gabungan 10 vitamin, mineral dan herba bagi menyediakan persekitaran optimum untuk rambut yang sihat, rambut yang lebat, rambut yang menawan.

 

Set Prosante mengandungi bahan-bahan seperti:

1. Ekstrak swertia dan halia

2. Mineral kulit yang penting seperti kuprum, zink dan mangan serta vitamin A dan E

3. Minyak daun pokok teh serta ektrak teh hijau

Kesemua bahan tersebut membantu menjadikan kulit kepala sihat dan seterusnya menghasilkan rambut yang sihat dengan akar yang kuat. Rambut yang sihat secara tak langsung lebih cantik dan menawan. Set penjagaan rambut Prosante tidak mengandungi bahan kimia yang kuat yang boleh merosakkan rambut dan juga kulit kepala.

 

Perbezaan Prosante Shaklee Berbanding Jenama Lain

 

Prosante Nourishing Scalp Treatment merupakan formula eksklusif yang terbukti mampu mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat dan dapat melebatkan serta menguatkan rambut secara semulajadi apabila digunakan secara konsisten.

Antara produk siri Prosante Shaklee ialah:

 

1. Nourishing Scalp Treatment – Untuk semua jenis rambut

Menyelesaikan masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang faktor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala. Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak. Antioksida bagi vitamin A dan E serta Koenzim Q10 melindungi kulit kepala daripada radikal bebas.

Produk rawatan kulit kepala
Nourishing Scalp Treatment Shaklee

 

2. Revitalizing Shampoo – Untuk semua jenis rambut

Melembutkan kutikel rambut dan membuatkan rambut lebih beralun. Menyebarkan dan mengimbangkan kulit kepala dan rambut tanpa penghidratan berlebihan atau pengeringan

Shampoo untuk rambut bermasalah gugur dan kelemumur
Revitalizing Shampoo Prosante Shaklee

 

3. Purifying Shampoo – Untuk semua jenis rambut

Membersih hingga ke akar rambut, membuang baki produk gayaan rambut, pertambahan mineral dan bahan cemar alam sekitar yang yang lain. Ideal untuk mengawal lapisan kulit kepala yang sihat, rambut juga tidak berkelemumur

Shampoo untuk suburkan dan lebatkan rambut
Purifying Shampoo Prosante Shaklee

 

4. Replenishing Conditioner – Untuk semua jenis rambut

Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang. Menguatkan rambut dengan protein dan humektan (pengekal kelembapan) yang berasal dari alam semulajadi

Perbaiki masalah rambut rosak dan bercabang
Replenishing Conditioner Prosante Shaklee

 

5. Lightweight Conditioner – Untuk semua jenis rambut

Melicinkan dan melembabkan rambut tanpa menjadikannya terlalu melekit. Membuat rambut kelihatan tebal, berkilat dan bersinar

Melembabkan rambut dan elakkan rambut kering
Lightweight Conditioner Prosante Shaklee

 

6. Long Lasting Finishing Spray – Untuk semua jenis rambut

Pegangan sederhana untuk mengekalkan gaya dan jagaan rambut. Memberikan perlindungan UV. Menguruskan rambut yang dikeriting halus dan rambut yang mudah kusut

Mengekalkan gaya rambut
Long Lasting Finishing Prosante Shaklee

Nutrien Penting Membantu Mengawal Masalah Rambut Gugur

 

Selain produk penjagaan luaran, vitamin juga sangat membantu dalam membekalkan nutrien penting yang diperlukan rambut untuk tumbuh dengan subur, sihat dan kuat. Ini antara beberapa vitamin utama yang saya amalkan. :

1. Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) – ESP kaya depan asid amino protein. Protein sangat diperlukan oleh pembinaan sel terutamanya sel rambut, kulit dan kuku. Sel yang tidak sihat dapat dipulihkan dan menjalankan fungsi dengan  baik dan menggalakkan pertumbuhan rambut sihat. ESP juga membantu menyeimbangkan hormon dan menggalakkan pertumbuhan rambut.

2. Zinc Complex – Kekurangan zinc dalam badan menyebabkan rambut gugur, rambut kusam tak bermaya, rambut nipis dan rambut cepat beruban. Zinc juga membantu mengurangkan kelemumur. Kelemumur teruk juga boleh sebabkan akar rambut lemah dan gugur.

3. B Complex – Vitamin B menggalakkan pertumbuhan lapisan-lapisan kulit termasuklah kulit kepala yang sihat. Vitamin B juga membantu peredaran darah yang lancar pada salur darah membolehkan sel-sel tersebut mendapat oksigen dan nutrien penting untuk perkembangan rambut yang baik.

 

rambut lebat sihat dan menawan
Walaupun pakai tudung tapi kalau anggun begini di rumah pun tak ada lah salahnya pun kan 😀

Alhamdulillah lepas amalkan produk-produk yang dinyatakan, masalah rambut gugur makin kurang dan tak merisaukan. Kalau dulu memang horror setiap kali sikat rambut. Rambut kan mahkota wanita. Walaupun di luar rumah pakai tudung tapi saya tetap nak jaga penampilan di rumah untuk tatapan suami. Ini juga penting untuk tingkatkan keyakinan diri saya.

Yelah siapa tak suka cantik-cantik kan? Usia saya baru awal 30an. Sekurang-kurangnya walaupun saya ni simple je orangnya tapi biarlah nampak kemas, sihat dan bersih. Janganlah sampai rambut nipis sangat ataupun botak boleh nampak kulit kepala. Segan kalau suami dan keluarga pandang. Biarlah mereka tengok kita dengan rasa sedap mata memandang.

Sekiranya anda mengalami masalah rambut gugur yang merisaukan sama macam yang saya pernah alami, jangan biarkan jadi semakin kronik. Mula-mula mungkin tak kisah sangat. Tapi kalau sampai asyik kena vakum lantai dan suami dah tegur-tegur tu buatlah sesuatu. Jangan salahkan orang lain kalau silap-silap haribulan suami puji orang lain lagi cantik. Oh tidak!

Hubungi saya di 019 269 2301. Saya boleh nasihatkan produk yang sesuai dengan tahap masalah dan budget. Bila guna produk Shaklee ni yang bestnya boleh dapat manfaat tersembunyi. Antaranya mengurangkan penggunaan bahan kimia bahaya sebab produk Shaklee daripada bahan semulajadi dan selamat. Dapat juga nikmat kesihatan keseluruhan daripada supplement yang dimakan.

 

 

Your Preferred Shaklee Independent Distributor,

Hazrina Nasir (ID 951651)

SMS/ Whatsapp: 019 269 2301

This Post Has One Comment

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu