Hb Rendah Semasa Mengandung Punca Anemia, Ketahui Cara Naikkan Hemoglobin

Hb rendah semasa mengandung menjadi punca terjadinya anemia yang boleh memberikan risiko kepada kehamilan. Untuk memastikan proses kehamilan berjalan dengan selamat, adalah penting untuk kita ambil tahu serba sedikit cara naikkan bacaan Hb, punca low hemoglobin, risiko kepada pregnancy dan lain-lain.

Kalau pernah mengandung mesti ingat lagi kan ada buat pemeriksaan darah masa pregnancy check up. Nurse akan periksa paras hemoglobin. Daripada situ boleh tau Hb tinggi, normal ataupun rendah. Kalau bacaan tak cantik haa siaplah bertanda dalam buku merah (pink) rekod kehamilan tu.

Anemia masa mengandung
Low Hb masa hamil boleh bahayakan ibu dan baby dalam kandungan.

 

Punca Anemia Terjadi

 

Ibu mengandung ada kebarangkalian tinggi nak kena anemia. Anemia disebabkan darah tidak mengandungi sel darah merah sihat yang mencukupi untuk mengangkut oksigen ke seluruh tisu badan termasuklah kepada baby dalam kandungan.

Semasa mengandung badan hasilkan lebih banyak darah untuk menyokong perkembangan bayi dalam kandungan. Kalau ibu tak dapat secukupnya iron (zat besi) ataupun nutrien-nutrien tertentu yang lain, badan ibu mungkin tak mampu menghasilkan jumlah sel darah merah yang diperlukan untuk menghasilkan darah tambahan.

Adalah normal kalau terkena anemia yang ringan (mild) semasa hamil. Tapi kekurangan zat besi ataupun vitamin tertentu atas pelbagai faktor, boleh menyebabkan anemia yang teruk. Ini boleh memudaratkan kesihatan ibu dan kandungan kalau dibiarkan. Ibu dalam video ni, kena marah lagi dengan kakak dia. Nak tau sebab apa?

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil – Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

 

Jenis-Jenis Anemia Semasa Kehamilan

 

Terdapat beberapa jenis anemia yang boleh berlaku semasa kehamilan. Antaranya:

1. Anemia Disebabkan Kekurangan Iron – Berlaku bila badan kekurangan zat besi untuk menghasilkan hemoglobin yang mencukupi. Hemoglobin adalah protein dalam sel darah merah. Ianya mengangkut oksigen daripada paru-paru ke seluruh tubuh badan. Anemia jenis ini paling kerap dihadapi kebanyakan ibu hamil.

2. Anemia Disebabkan Kekurangan Asid Folik – Folate ataupun Asid Folik adalah sejenis Vitamin B. Tubuh perlukan Asid Folik untuk menghasilkan sel-sel baru, termasuklah sel-sel darah merah yang sihat. Masa hamil, wanita perlukan lebih Asid Folik. Kekurangannya menyebabkan badan tak dapat hasilkan sel darah merah yang mencukupi. Kekurangan Asid Folik juga boleh menyebabkan kecacatan kelahiran seperti spina bifida dan kekurangan berat masa lahir B.

3. Anemia Disebabkan Kekurangan Vitamin B12 – Vitamin B12 diperlukan untuk membentuk sel darah merah yang sihat. Adalah penting untuk ibu mengamalkan diet seimbang supaya badan dapat hasilkan sel darah merah yang mencukupi. Wanita yang tak makan daging, produk tenusu, telur, mempunyai risiko tinggi kekurangan Vitamin B12. Ini juga boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan risiko kelahiran pra-matang.

Kehilangan darah yang banyak semasa dan selepas kelahiran juga boleh menyebabkan anemia.

 

Faktor Yang Menyumbang Kepada Risiko Anemia

 

Semua wanita hamil berisiko terkena anemia. Sebab itulah ibu hamil perlukan zat besi dan Asid Folik lebih daripada biasa. Tapi risiko terkena anemia lebih tinggi sekiranya:

  • Mengandung anak kembar
  • Jarak kehamilan yang rapat dengan sebelumnya
  • Banyak muntah akibat morning sickness
  • Mengandung diusia remaja
  • Tidak makan secukupnya makanan yang kaya zat besi
  • Mengalami anemia semenjak sebelum mengandung

 

Simptom-Simptom Anemia Semasa Kehamilan

 

Tanda-tanda seorang ibu mengalami anemia semasa hamil ialah:

  • Kulit, bibir dan kuku pucat
  • Rasa letih dan lemah
  • Rasa pening
  • Rasa tak cukup nafas dan sukar bernafas
  • Denyutan jantung laju
  • Sukar untuk fokus

Risiko Akibat Anemia Terhadap Kehamilan

 

Anemia yang teruk dan tak dirawat semasa mengandung boleh meningkatkan risiko:

  • Kelahiran pra-matang ataupun bayi kekurangan berat badan semasa lahir
  • Penambahan darah (blood transfusion) sekiranya kehilangan darah yang banyak semasa bersalin
  • Kemurungan selepas bersalin
  • Bayi menghidapi anemia
  • Bayi yang menghidapi lewat perkembangan
  • Bayi menghidapi kecacatan kelahiran pada tulang belakang ataupun otak

 

Ujian Pemeriksaan Darah Mengenalpasti Anemia

 

Semasa diawal kehamilan, doktor akan lakukan ujian darah untuk pastikan ibu menghidapi anemia atau tak. Ujian darah termasuklah:

  • Ujian Hemoglobin – Mengira jumlah hemoglobin
  • Ujian Hematocrit – Mengira peratusan sel darah merah dalam sampel darah

Paras Hb normal adalah diantara 11-12g/dl. Sekiranya paras hemoglobin atau hematokrit rendah, itu tandanya anda mengalami anemia akibat kekurangan zat besi. Doktor akan buat ujian darah lain untuk pemeriksaan yang lebih detail.

Ujian darah akan diulang ditrimester ke 2 dan trimester ke 3 kehamilan.

Hemoglobin
Hemoglobin berbentuk ceper bulat dan lekuk di tengah.

 

Naikkan Bacaan Hb Dengan Cara Merawat Dan Mengatasi Anemia

 

Bagi ibu yang Hb rendah, selalunya doktor akan bagi supplement zat besi ataupun supplement Asid Folik disamping vitamin kehamilan. Selalunya kalau jalani check up di hospital ataupun klinik kerajaan, ibu hamil akan diberi supplement Asid Folik yang berwarna pink.

Dalam masa sama untuk naikkan Hb, dinasihatkan untuk makan:

  • Daging
  • Kerang
  • Produk tenusu
  • Sayur bayam dan sayuran berdaun hijau
  • Telur
  • Kekacang
  • Jus buah-buahan
  • Bijirin yang diperkaya dengan zat besi
  • Makanan yang kaya dengan Vitamin C untuk menggalakkan penyerapan zat besi seperti – buah-buahan sitrus, strawberry, buah kiwi, tomato dan lain-lain

 

Rahsia Macam Mana Saya Kekalkan Paras Hb Cantik Masa Mengandung

 

Sepanjang 3 kali mengandung Alhamdulillah saya tak pernah terkena anemia yang teruk. Walaupun pernah juga Hb saya low sikit. Tapi berjaya dinaikkan semula. Paling saya ingat masa mengandung anak ke 3. Dah nak dekat-dekat bersalin selalunya ramai ibu mengandung low Hb.

Naikkan Hb masa mengandung
Bacaan Hb saya makin baik masa trimester ke 2 dan ke 3 berbanding masa mula-mula pregnant.

 

Tapi bacaan Hb saya sangat baik. Saya ingat lagi nurse cakap, “Amboi cantiknyaa Hb awak. 14 tu”. Saya yang blur pun tanya lah balik kenapa ada masalah ke sebab saya ingat nurse tu perli. Rupanya tak. Memang Hb saya tu macam perfect sangat katanya 😀

 

Dah tengok bacaan Hb saya tu? Mula-mula tu rendah sikit. Mungkin sebab tak lalu makan segala. Termasuklah nak makan vitamin pun malas. Tapi bila dah kena tegur haa terus cemerlang! Ok macam mana saya buat? Rahsianya ialah saya konsisten ambil set vitamin kehamilan Shaklee sepanjang pregnancy.

Kalau perasan, anemia tu sendiri terjadi akibat kekurangan nutrien penting iaitu zat besi, Asid Folik ataupun Vitamin B12. Sebab tu lah sangat penting sebenarnya mengambil vitamin sepanjang kehamilan. Ada banyak vitamin dipasaran. Tapi saya hanya pilih vitamin yang terbukti selamat tanpa bahan kimia bahaya.

Masa mengandung memang saya berhat-hati lebih sebab nak pastikan anak dalam kandungan berkembang dengan baik.

 

Vitamin Set Kehamilan Shaklee

 

Ok ini adalah vitamin-vitamin yang saya amalkan masa mengandung dulu:

 

1. Multivitamin Vita-Lea With Iron

  • Vitamin paling utama saya amalkan. Sebab dalamnya lengkap 28 vitamin dan mineral termasuklah diperkaya dengan zat besi yang sangat diperlukan masa hamil.
  • Vitamin ni dah menjalani 340 ujian kualiti maknanya memang selamat.
  • Direka dengan sistem penyerapan Bio-Aktif untuk meningkatkan penyerapan Asid Folik yang juga sangat diperlukan ibu hamil.
  • Sangat cepat dan mudah terlarut dalam air untuk penyerapan berkesan dalam tisu-tisu badan.
  • Dengan formula nutrien lengkap untuk mengisi kelompongan vitamin dalam diet harian. Maklumlah kadang-kadang tak lalu makan segala sebab moring sickness. Jadi badan dan baby tersayang dalam perut masih boleh dapat zat-zat penting yang diperlukan
  • Cara makan Vita-Lea ni ialah saya ambil masa awal pagi lepas breakfast. Tapi elakkan ambil dengan susu kalau tak nanti penyerapan kurang berkesan.
Vitamin Kehamilan
Multivitamin Vita-Lea Iron Formula

 

2. B-Complex 

  • Mengandungi kumpulan lengkap Vitamin B termasuklah Asid Folic dan Vitamin B12 yang sangat diperlukan ibu hamil.
  • Tingkatkan fungsi saraf, elakkan risiko neural tube defects pada bayi, elakkan risiko kelahiran pra-matang.
  • Baik untuk ketenangan emosi dan elakkan kemurungan kepada ibu.

 

3. Vitamin C

  • Merangsang penyerapan zat besi dan Asid Folik.
  • Galakkan penghasilan kolagen untuk pertumbuhan otot, tulang dan tulang rawan.
  • Meningkatkan sistem imun.

 

4. Ostematrix

  • Untuk membina dan menghasilkan tulang yang kuat.
  • Untuk kesihatan saraf, membantu ketenangan emosi, memudahkan ibu tidur dengan lena pada waktu malam dan bangun lebih cergas.

 

5. Energizing Soy Protein ESP Shaklee

  • Protein penting untuk pertumbuhan sel-sel, tisu dan organ bayi yang normal dalam kandungan.
  • Memberikan tenaga kepada ibu hamil.
  • Menyediakan persekitaran rahim yang sihat untuk bayi berkembang.

 

6. Omega Guard

  • Omega-3 diperlukan untuk perkembangan otak dan penglihatan yang baik kepada bayi dalam kandungan.

 

Semua ibu mengandung impikan proses kehamilan dan kelahiran yang lancar tanpa sebarang masalah. Seterusnya yang paling diharapkan ialah bayi yang dilahirkan sihat dan sempurna sifat. Walau bagaimanapun, sangat penting itu ibu bertindak ambil langkah penjagaan extra terhadap diri sendiri masa pregnant.

Salah satunya ialah penjagaan pemakanan dan amalan mengambil nutrien penting yang mencukupi. Pemakanan harian biasa mungkin zatnya tak cukup dan tak seimbang. Sebab proses memasak tu sendiri dah memusnahkan sebahagian vitamin penting akibat suhu panas.

Jadi pengambilan vitamin kehamilan seperti Multivitamin Vita-Lea Iron Formula adalah sangat baik sebagai langkah pencegahan untuk elakkan masalah kehamilan seperti anemia dan lain-lain yang boleh memudaratkan.

 

 

Hubungi saya untuk pembelian mudah dan cepat secara online. Konsultasi dan bimbingan berterusan khas untuk pelanggan saya.

Pengedar Sah Shaklee Semenyih,

Hazrina Nasir (Add saya di Facebook)

ID: 951 651

SMS/ Whatsapp: 019 269 2301

Kesempitan wang dan berminat nak jana duit? Sertai saya dalam group rahsia kami untuk ketahui bagaimana saya menjana pendapatan secara online daripada rumah.

 

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu