11 Cara Kawal Tekanan Darah Tinggi Tanpa Ubat

Tekanan darah tinggi boleh dikawal daripada awal tanpa ubat. Sebab hypertension ni adalah penyakit kardiovaskular yang selalunya berpunca daripada amalan gaya hidup yang kurang sihat. Kalau tak dikawal daripada muda, boleh membawa kepada masalah jantung, stroke, kerosakan buah pinggang dan kematian.

Masa sihat mungkin kita rasa tak kisah. Tapi ramai orang muda sekarang ada darah tinggi. Cuba tengok diri sendiri, tengok suami. Kalau lah salah seorang dah sakit. Hmm cuba bayankan pula muka anak-anak 🙁

Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.

 

Itu kisah encik Fahmy. Saya nak share pula kisah yang terjadi pada orang sekeliling saya…

 

Meninggal Secara Mengejut

 

Cara turunkan tekanan darah tinggi tanpa ubat
Tekanan darah tinggi boleh dikawal dengan menguba gaya hidup.

Kisah 1

Senior sekolah saya. Walaupun tak rapat tapi saya ingat lah dia ni. Bujang lagi. Badan besar. Tua setahun je daripada saya. Satu hari dia balik bercuti ke rumah mak ayahnya. Sedang dia berjalan nak pergi duduk atas kerusi, tiba-tiba jatuh! Terus tak ada… Macam tau-tau aje ajalnya dah sampai. Ditakdirkan dia balik bercuti dapat jumpa mak ayah kali terakhir. Kalau jadi apa-apa sorang-sorang di rumah sewa macam mana lah kan…

Rupa-rupanya dia memang ada masalah hypertension. Ditakdirkan waktu tu salur darah dia tersumbat. Burst terus sebab tekanan darah tinggi sangat.

 

Kisah 2

Kakak kepada orang yang saya kenal. Kenal pun tak rapat sangat. Kakak ni muda lagi. Usia dalam awal 30an. Masih anak dara. Kerja pun bagus. Orangnya kurus aje. Memang nampak sihat lah. Tapi satu hari dapat berita dia meninggal. Masa di shopping complex tiba-tiba dia collapsed. Rupa-rupanya terkena serangan jantung mengejut. Saya pun tak pasti lah dia memang ada masalah darah tinggi atau jantung ke.

Tapi kalau tengok susuk tubuh dia memang tak sangka lah kan. Muda lagi plak tu. Tapi yelah dah ajal…

 

Cara Kawal Tekanan Darah Tinggi

 

Jangan main-main dengan penyakit berkaitan kardiovaskular. Penyakit ni tak terjadi kalau kita ambil langkah daripada awal untuk elak dan kawal tekanan darah tinggi. Sebab once darah tinggi dah tak normal, akan membawa kepada pelbagai penyakit lain yang lebih serius. Kata kuncinya ialah ubah cara hidup ke arah lebih sihat!

 

1. Amalkan Pengambilan Makanan Tambahan

Pengambilan supplement seperti CoQ10, B Complex, Vitamin C, Omega 3, Garlic dan Phytocol (penyekat kolestrol) sangat membantu untuk mengawal tekanan darah tinggi. Kalau anda gugel, boleh jumpa banyaknya manfaat setiap satu supplement ni untuk kesihatan kardiovaskular dan jantung. Boleh pilih supplement yang berasaskan semulajadi ni tanpa bahan kimia bahaya daripada rangkaian produk Shaklee.

Kelebihan CoQ10 untuk kesihatan
Faedah CoQ10 untuk kesihatan

 

2. Kawal Berat Badan

Sangat penting untuk pastikan berat badan kita idea. Terlalu kurus pun tak baik dan kalau terlebih berat sampai tahap obesiti pun lagi lah tak bagus. Bila berat badan kurang, selalunya bacaan tekanan darah akan jadi lebih rendah. Sebab jantung tak perlu bekerja terlalu teruk nak pam darah kalau dibandingkan dengan badan yang gemuk.

 

3. Rajin-Rajinlah Bersenam

Bersenam baik untuk kesihatan. Bersenam secara berterusan dan konsisten boleh bantu mengawal berat badan dan turunkan berat badan berlebihan. Kolestrol berlebihan dalam badan boleh terbakar. Sekiranya tak, kolestrol yang terkumpul akan jadi lemak tambahan dalam badan. Bersenam boleh bantu kurangkan stress dan turunkan bacaan tekanan darah. Peredaran darah juga jadi lebih lancar.

 

4. Makan Secara Seimbang Dan Sihat

Amalkan makan makanan yang menyihatkan secara seimbang. Elakkan makan berlebihan, makan makanan tinggi lemak, berminyak, bergoreng, makanan manis dan makanan segera atau diproses. Sebab makanan begini mempunyai nilai kalori yang tinggi tapi kurang zat berkhasiat. Pastikan kita lebih banyak ambil buah-buahan dan sayuran segar dan dalam masa sama minum banyak air kosong.

 

5. Kurangkan Garam Dalam Masakan

Garam antara punca utama tekanan darah tinggi meningkat. Kawal pemakanan bermula dengan menyediakan makanan yang kurang garam dan perasa. Elakkan letak garam berlebihan. Elakkan juga makanan yang tinggi kandungan garam seperti makanan ringan dan makanan diproses. Sebaiknya baca label makanan sebelum membeli makanan.

Kurangkan garam dalam masakan
Elakkan makan garam berlebihan

 

6. Kawal Pengambilan Alkohol

Sebagai Muslim adalah diharamkan untuk minum alkohol. Sebab sememangnya terbukti alkohol langsung tidak membawa apa-apa manfaat kepada kesihatan. Tetapi bagi yang bukan Muslim, kawal pengambilan alkohol agar tak diambil berlebihan. Alkohol boleh meningkatkan tekanan darah dan merosakkan jantung dan buah pinggang. Sebaiknya berhenti mengambil alkohol.

 

7. Elakkan Kafein Berlebihan

Bukan saja kafein menyekat penyerapan zat dan nutrien berkhasiat ke dalam badan secara efektif tapi pengambilan kafein berlebihan boleh menaikkan tekanan darah tinggi. Kafein juga menyebabkan fungsi tubuh berubah contohnya rasa mengantuk hilang. Sekiranya dijadikan amalan minum kafein untuk hilangkan mengantuk secara berterusan, tekanan darah boleh naik mendadak dan membahayakan kesihatan.

 

8. Elakkan Merokok Dan Menjadi Perokok Sekunder

Merokok boleh menaikkan suhu dalam darah. Secara tak langsung meningkatkan tekanan darah. Terlalu banyak kesan sampingan akibat daripada merokok. Antaranya sakit jantung, kanser paru-paru, sesak nafas dan sebagainya. Merokok juga tidak membawa apa-apa faedah kepada individu malah memberikan kesan lebih buruk kepada orang sekeliling yang terpaksa menghidu asap rokok. Adalah lebih baik terus berhenti merokok.

 

9. Kurangkan Stress

Ada banyak punca stress. Sebaiknya kurangkan dan cuba elakkan perkara yang boleh menyebabkan tekanan. Stress boleh meningkatkan tekanan darah dan tak baik untung kesihatan jantung. Kurang rehat dan kurang tidur juga boleh menyebabkan stress. Cuba kawal stress dengan baik terutamanya berkaitan dengan kerja ataupun peribadi. Sekiranya perlu dapatkan nasihat dan cuba bercakap dengan orang yang boleh dipercayai.

 

10. Periksa Tekanan Darah Secara Berkala

Adalah bagus jadikan amalan untuk periksa tekanan darah secara berkala. Boleh beli alat bacaan tekanan darah dan simpan satu di rumah. Lagi bagus kalau buat pemeriksaan rutin secara berkala dengan doktor. Kadang-kadang kita rasa sihat tapi sebenarnya tak. Pemeriksaan dengan doktor adalah lebih teliti dan doktor boleh nasihatkan sekiranya ada perkara yang perlu diberi perhatian.

Periksa tekanan darah
Sebaiknya setiap tahun buat full medical check up untuk periksa tahap kesihatan

 

11. Dapatkan Sokongan Keluarga Dan Rakan

Untuk kawal tekanan darah bermula dengan amalan gaya hidup sihat. Kadang-kadang agak mencabar untuk disiplinkan diri sekiranya orang sekeliling kurang sensitif dan tidak memahami. Jadi beritahu mereka akan akan masalah dan target anda dan minta mereka untuk memberikan bantuan sewajarnya. Lagi bagus, sertai kumpulan sokongan online ataupun offline supaya boleh bertukar maklumat dan pendapat berkaitan kesihatan.

 

Sebenarnya mahu tak mahu memang kita kena ambil tahu tahap kesihatan sendiri dari semasa ke semasa. Terutamanya kalau dah berkahwin dan ada anak. Kalau kita sayangkan anak-anak, suami atau isteri, kita kena terlebih dahulu sayang diri sendiri. Sebab mereka perlukan kita lama lagi untuk teruskan hidup bersama sebagai keluarga lengkap.

Kalaupun belum kahwin, macam mana pula dengan mak ayah? Dah cukup ke kebaikan kita dah buat untuk mereka diusia tua ni? Macam mana pula dengan adik-beradik, saudara mara, staff-staff di tempat kerja ataupun masyarakat yang mungkin memerlukan khidmat kita?

Hidup bukan untuk diri sendiri saja. Ingat-ingat lah yang tersayang. Boleh mulakan amal gaya hidup sihat sepeti di atas dan konsisten ambil vitamin yang membantu mengawal tekanan darah tinggi. Hubungi saya untuk dapatkan maklumat lanjut dan order vitamin-vitamin yang sesuai untuk kesihatan kardiovasular dan jantung.

 

 

Hubungi saya untuk pembelian mudah dan cepat secara online. Konsultasi dan bimbingan berterusan khas untuk pelanggan saya.

Pengedar Sah Shaklee Semenyih,

Hazrina Nasir (Add saya di Facebook)

ID: 951 651

SMS/ Whatsapp: 019 269 2301

Kesempitan wang dan berminat nak jana duit? Sertai saya dalam group rahsia kami untuk ketahui bagaimana saya menjana pendapatan secara online daripada rumah.

This Post Has 2 Comments

  1. Terima kasih atas perkongsian ni.

    Memang perlu keazaman kuat kalau nak bebaskan diri dari hypertension ni.

    Paling penting adalah bersedia untuk ubah gaya hidup kepada gaya hidup sihat.

    1. Eh, artis dalam video! 😀 Terima kasih atas perkongsian testimonial. Saya tunjuk video ni kepada encik suami. Supaya dia rasa gerun dan lebih menjaga kesihatan 😀

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu