Immunoglobulin Bantu Tingkatkan Sistem Imun Melawan Jangkitan Penyakit

Salah satu ciri terbaik yang ada dalam Meal Shakes ialah dalamnya mengandungi immunoglobulin. Kebaikan yang diberikan immunoglubulin ni membuatkan Meal Shakes sangat baik untuk meningkatkan sistem imun kanak-kanak ataupun orang dewasa. Sebab tu juga Meal Shakes sangat recommended diamalkan sebagai pemakanan tambahan dalam diet harian.

 

Apakah Immunoglobulin?

 

Immunoglobulin (Ig) adalah sejenis protin yang membantu badan melawan jangkitan penyakit. Ig turut dikenali sebagai antibodi. Protin ini terdapat pada pelbagai bahagian dalam badan, bergantung kepada jenis immunoglobulin tersebut dan fungsinya. Terdapat 5 bentuk antibodi dalam badan dan setiap satunya mempunyai tugas yang tertentu.

 

Keluarga sihat, keluarga ceria!
Ahli keluarga yang sihat dapat menjalani kehidupan berkeluarga yang lebih berkualiti.

 

5 Jenis Immunoglobulin (Ig) Atau Antibodi

 

IgA

 • Terletak pada saluran pernafasan dan saluran penghadaman, hidung, telinga, mata dan vagina.
 • IgA bertanggungjawab melindungi badan daripada anasir luar.
 • Ianya dijumpai dalam air liur, darah dan air mata – Sejenis immunoglobulin yang terkecil dan terletak dalam seluruh bendalir badan. Satu-satunya antibodi yang dapat melepasi plasenta untuk melindungi fetus ketika kehamilan.
 • Bertanggungjawab melawan jangkitan bakteria dan virus.

IgM 

 • Antibodi terbesar – Pemberi tindak balas kepada jangkitan, dan terdapat pada darah dan bendalir limfa.
 • Seiring dengan peningkatan tindak balas terhadap bahan asing, IgM juga menggalakkan sel sistem imun yang lain untuk melawan jangkitan.

IgD 

 • Terdapat pada tisu dada dan torso atau tulang utama badan.
 • Para pengkaji masih belum dapat memastikan apakah fungsinya.

IgE 

 • Terdapat pada pelbagai membran mukus, dalam kulit dan paru-paru.
 • Bertanggungjawab kepada tindak balas badan terhadap alergen seperti debunga, kulat, spora dan sel-sel mati.
 • Boleh memulakan tindak balas allergi apabila terdedah kepada susu, ubatan dan racun.
 • Mereka yang menghidap allergi selalunya mempunyai tahap IgE yang tinggi dalam badan.

 

Mengenal Pasti Penyakit

 

Seseorang yang mempunyai masalah kesihatan mungkin memerlukan paras immunoglobulin dalam badan diuji. Ujian darah yang ringkas akan dilakukan dan keputusan dapat diperolehi hanya dalam masa beberapa hari.

Paras IgA yang rendah menandakan leukimia ataupun buah pinggang yang rosak. Paras IgM yang rendah menandakan masalah pada sistem imun dan paras IgE yang rendah menandakan seseorang mewarisi keadaan otot yang mempengaruhi koordinasi.

Paras IgA yang tinggi mungkin menandakan individu tersebut mengalami myeloma, penyakit hepatitis kronik, cirrhosis hati atau penyakit auto-immune seperti rheumatoid arthritis. Paras IgG yang tinggi selalunya menandakan penyakit kronik, jangkitan jangka panjang ataupun multiple sclerosis.

Paras IgM yang tinggi menandakan jangkitan mononucleosis, jangkitan parasit ataupun jangkitan buah pinggang. Parasa IgE yang tinggi menandakan allergi atau asthma. Paras immunoglobulin adalah sangat penting dalam membantu mengenalpasti masalah kesihatan. Tapi ini bukanlah satu-satunya cara yang digunakan untuk mendiagnos sesuatu penyakit.

 

Meal Shakes Sebagai Minuman Multivitamin

 

Minuman multivitamin Meal Shakes
Meal Shakes Shaklee

 

Ditambah dengan vitamin dan mineral yang lengkap dalam Meal Shakes, membuatkan Meal Shakes berperisa vanilla adalah multivitam min drink yang sangat sedap, mudah dan berkhasiat untuk diminum. Kalau anak ada masalah sangat kurus, susah makan (picky eater), sembelit ataupun selalu sakit, pengambilan Meal Shakes mungkin boleh membantu.

 

 

Pengedar Shaklee Semenyih & Kajang,

Hazrina Nasir

ID: 951651

SMS/ Whatsapp: 019 269 2301

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu