Sumber Kolagen Yang Berkesan Untuk Kulit, Kolagen Terhidrolisis

Ada macam-macam jenis produk kolagen dipasaran. Tapi salah satu sumber kolagen yang paling berkesan untuk ialah kolagen terhidrolisis. Sebelum saya explain lebih lanjut, jom saya explain sikit apakah kolagen ini. Revision ye kepada adik-adik dan kakak-kakak yang baru nak berkenal-kenalan dengan produk kolagen.

Secara ringkasnya, kolagen adalah sangat penting untuk memberikan seseorang individu bukan saja rupa yang cantik tapi tubuh badan yang sihat. Kolagen adalah sejenis protin dalam tubuh. Dalam badan kita terdapat beberapa jenis protin yang setiap satu mempunyai tugas masing-masing. Kolagen merangkumi 25% jumlah protin dalam badan.

 

Kolagen rumpat laut VS kolagen terhidrolisis
Seaweed Collagen Versus Hydrolized Collagen

 

Kolagen bersifat gentian fiber. Kolagen berfungsi menyambung dan menyokong tisu-tisu badan seperti kulit, tulang, tendon, otot dan tisu-tisu penyambung sendi. Ia juga terdapat pada gigi, paru-paru dan dalam organ-organ dalaman.

Kolagen bekerjasama dengan protin jenis lain seperti elastin untuk menyambungkan dan menyokong tisu-tisu badan. Kolagen memberikan kekuatan dan keteguhan manakakala elastin memberikan fleksibiliti.

Ok kolagen terhidrolisis ni apa pula?

 

Apakah Kolagen Terhidrolisis

 

Kolagen terhidrolisis ni ialah kolagen yang sudah diproses. Sumber kolagen akan dihancurkan dan menjalani beberapa proses lain dan akhirnya menjadikannya tekstur dan molekul kolagen ini sangat halus. Ini membolehkan badan menyerap kolagen dengan lebih cepat dan kolagen dapat memberikan kesan yang lebih efektif.

Ada macam-macam jenis dan pelbagai rupa dipasaran. Ada yang dijadikan dalam bentuk minuman, makanan, produk kecantikan seperti lipstik, sabun dan sebagainya.

 

Apa Pula Kolagen Asli?

 

Dalam banyak-banyak produk kolagen dipasaran, antara yang kerap didengari ialah kolagen asli. Ataupun juga dikenali dengan nama kolagen mentah, kolagen marine asli, kolagen mentah asli dan macam-macam lagi. Selalunya apa yang dimaksudkan dengan kolagen asli ini adalah kolagen daripada sumber rumpai laut.

Tapi ramai yang salah faham menyangkakan rumpai laut itu adalah kolagen. Bukan ye!

Rumpai laut memang mengandungi kandungan kolagen yanb tinggi. Rumpai laut juga banyak khasiat. Tapi kolagen dalamnya berstruktur besar dan pengambilan kolagen hanya daripada rumpai laut belum tentu cukup atau terlebih untuk keperluan badan.

 

Kolagen Apakah Terbaik Dan Berkesan?

 

Sumber kolagen adalah daripada haiwan dan tumbuhan. Sumber kolagen yang terbaik adalah daripada sumber haiwan seperti lembu dan ikan laut dalam. Namun, sumber kolagen yang terulung adalah daripada ikan laut dalam kerana ianya lebih berkesan untuk kebaikan kesihatan dan kecantikan pengamalnya.

 

Apakah Kolagen Tehidrolisis Collagen Powder RSS?

 

Kolagen RSS Shaklee ataupun Collagen Powder Shaklee dihasilkan daripada ‘red snapper scale’ ataupun sisik ikan merah yang dihidrolisis. Yang mana sisik tesebut telah melalui teknologi hidrolisis ‘bioenzymatic’ bagi menghasilkan molekul kolagen yang mempunyai berat yang sangat ringan.

Berat molekul Kolagen RSS Shaklee 1,000 Dalton, adalah sangat berkualiti tinggi dan ringan untuk membolehkan ianya diserap dan digunakan sepenuhnya oleh badan. Dengan menggunakan Collagen Powder Shaklee yang berkualiti tinggi, mungkin lebih masa dan wang dapat dijimatkan kerana kolagen ini terbukti berkesan secara klinikal dalam masa 8 minggu!

Malah ianya juga sangat selamat sebab dibuat daripada sumber ikan perairan sejuk di laut dalam yang mana selalunya paling kurang tercemar dengan logam berat daripada air laut. Kalau nak tau lebih lanjut tentang kolagen yang best ni, boleh segera call saya di nombor 019 269 2301.

 

 

Pengedar Shaklee Semenyih & Kajang,

Hazrina Nasir

ID 951651

SMS/ Whatsapp 019 269 2301

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu