Kenapa Orang Diet Cepat Rasa Lapar, Makan Lagi Banyak Dan Berat Tak Turun-Turun

Siapa kat sini masa diet cepat rasa lapar? Lepas tu asyik makan dan berat tak turun-turun pun. Maka akhirnya untuk ke sekelian kalinya misi berdiet pun gagal sebab tak boleh tahan. Dah lah rasa cepat letih, tak bermaya, tak bertenaga dan mulut pun apa lagi asyik mengunyah tak berhenti. Walaupun cukup makan tapi tak kenyang-kenyang. Apa sebenarnya yang berlaku? Dimana silapnya?

 

Kenapa Kita Asyik Rasa Lapar Masa Berdiet?

 

Ok mengikut nutritionist Shaklee, ini terjadi disebabkan badan kita kekurangan zat tertentu. Walaupun kita cukup makan dan minum tapi pemakanan kita belum tentu cukup seimbang dan cukup segala vitamin dan mineral yang diperlukan oleh sel badan. Vitamin dan mineral ni penting untuk sel berfungsi dengan sempurna. Jadi badan memberi petanda dengan rasa lapar. Tapi kita tak tau vitamin apa lah yang tak cukup tu.

 

Cara atasi rasa cepat lapar masa diet!
Kenapa cepat lapar masa diet?

 

Yang kita ni pula, pergi makan lagi dan lagi sebab sangkakan perut memang lapar dan tak cukup makanan. Ini menyebabkan kita terlebih makan karbohidrat ataupun protein. Makanan yang berlebihan ni pula tak dapat ditukarkan ataupun dibakar kepada tenaga yang dapat digunakan oleh otot badan. Sebaliknya, ditukarkan kepada lemak dan disimpan di dalam badan.

Ini terjadi kerana metabolisme badan yang rendah. Untuk kuruskan badan dan menjayakan program diet, metabolisme badan sepatutnya perlu berada pada tahap yang tinggi so that, otot-otot boleh bekerja lebih untuk membakar segala lelemak tepu dalam badan. Baru lah berat badan berlebihan dapat dikurangkan, ukur lilit inci pada bahagian badan boleh berkurang dan of course lah badan makin kurus!

 

Bagaimana Mengatasi Masalah Cepat Rasa Lapar Masa Diet?

 

Untuk atasi rasa cepat lapar ni, pengambilan nutrien yang betul dapat membantu memastikan azam anda nak berdiet mencapai target! Ok apakah nutrien tu?

 

1. Vita-Lea Iron Formula

Setiap kali sebut tentang vitamin ni, saya selalu cakap yang vitamin ni memang penting untuk semua orang tak kira samada sihat ataupun sakit. Ini vitamin paling basic yang sepatutnya semua orang makan sebab peranannya sebenarnya sangat penting untuk memastikan semua fungsi dalan badan berjalan dengan baik.

Vita-Lea membekalkan semua nutrien penting asas yang diperlukan oleh badan. Jadi Vita-Lea membantu menampung kelompongan nutrien daripada diet harian kita.

 

2. B-Complex

Ada orang kata B Complex menyebabkan badan jadi gemuk. Sebenarnya tanggapan ni salah. B Kompleks memainkan peranan yang sangat penting dalam badan iaitu menukarkan karbohidrat dan gula kepada tenaga supaya dapat digunakan badan.

Jadi, memang kalau makan B Kompleks kita akan rasa cepat lapar dan rasa nak makan. Tapi kalau kita amalkan Vita-Lea di atas dan makan secara seimbang, sepatutnya tak terjadi keadaan berat badan naik. Sebab kalau cukup kandungan kumpulan vitamin B dalam badan cukup, metabolisme badan jadi tinggi, badan jadi lebih aktif dan cergas dan tenaga berlebihan akan sentiasa dibakar.

 

3. Energy Cinch Tea

Lagi satu, untuk orang yang memang ada masalah metabolisme rendah, cepat rasa mengantuk, letih dan kurang cergas dan jarang exercise, Energy Cinch Tea dapat bantu atasi masalah-masalah tersebut. Sebab Cinch Tea bantu tingkatkan metabolisme, boost tenaga segera dan memberi kecergasan kepada badan. Jadi ini juga membantu badan membakar lemak dengan cepat.

Kawan-kawan saya kebanyakannya cakap memang badan berpeluh-peluh bila amalkan Cinch Tea ni. Diorang suka minum waktu mata rasa sangat lah layu tapi banyak kerja nak kena buat hihi

 

4. Herb-Lax

Ramai orang taktau sebenarnya proses detoksifikasi sangat penting dan memberikan kesan positif besar kepada badan dalam jangkamasa panjang. Herb-Lax ibarat julap yang membersihkan perut daripada lendir dan sisa kotoran yang melekat pada dinding usus. Kekotoran ni kalau dibiarkan boleh jadi toksin kepada tubuh badan dan punca kepada pelbagai penyakit.

Kalau tak dibersihkan, kekotoran pada perut ni menyebabkan zat-zat penting tak dapat diserap dengan berkesan ke dalam badan dan seterusnya dibuang je terus. Kan membazir tu? Ini juga antara punca kenapa kita asyik rasa lapar dan perut tu maintain buncit je tak kempis-kempis.

 

Healthy Fitness Set Untuk Kuruskan Badan

 

Sebenarnya untuk kuruskan badan, vitamin-vitamin yang dicadangkan Shaklee ialah Set Kurus Shaklee yang terdiri daripada Cinch Shake, Cinch Energy Tea Mix, Lecithin, Herblax, Vita-Lea, B Complex, Alfalfa Complex dan juga Energizing Soy Protein. Ini adalah set lengkap dan semestinya paling berkesan. Setiap satu mempunyai fungsi penting untuk pastikan program diet kita lebih mudah dijayakan.

Kalau anda bercadang nak diet, bermula bulan lepas Shaklee baru lancarkan promosi YES Wellness Pack. Salah satu set promosi dalam program ni ialah Healthy Fitness Set yang terdiri daripada Lecithin, Cinch Energy Tea Mix, Cinch Shake, Vita-Lea dan juga Lecithin. Anda boleh grab promosi YES Healthy Fitness Set ni berserta keahlian sebab ada banyak ganjaran menarik termasuk faedah keahlian.

Tengah mencari idea nak buat side income? Hah! Lagilah sangat digalakkan untuk grab peluang ni sebab dengan pembelian mana-mana YES Wellness Pack ni, anda diberikan peluang untuk join program Young Entrepreneur System (YES) yang mana kalau anda berjaya memenuhi syarat yang ditetapkan, anda boleh dapat bonus berganda!

Tujuan Program YES ni diadakan sebab nak bagi galakan dan motivasi kepada ahli-ahli berdaftar terbaru untuk berjaya dalam bisnes sebagai pengedar Shaklee. Untuk lebih maklumat lanjut, boleh hubungi saya segera ok 🙂 Sambil-sambil kuruskan badan, boleh cuba-cuba belajar berbisnes. Mana tau terberjaya pula kan?

Lagi-lagi nak raya ni. Boleh lah cari duit lebih sikit. Ok contact saya cepat tau. Jangan malu jangan segan nak bertanya! 😉

 

 

Pengedar Shaklee Semenyih & Kajang,

Hazrina Nasir

ID 951651

SMS/ Whatsapp 019 269 2301

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu