Ibu Menyusu Kekurangan Kalsium Punca Gigi Bayi Cepat Rosak (Reput) Seawal Usia 5 Bulan!

Kesian bayi kalau baru je nak tumbuh gigi seawal usia 5 bulan, tapi gigi dah rosak (reput)! Ini boleh berlaku sekiranya ibu yang menyusukan anak ini mengalami kekurangan kalsium yang teruk. Bukan je ibu alami masalah kesihatan terhadap diri sendiri macam sakit tulang belakang, lenguh-lenguh badan, lemah anggota dan sebagainya tapi turut memberi kesan kepada bayi yang belum pun cecah usia 6 bulan dan belum pun mula makan solid food!

 

Sakit Tulang Belakang & Lenguh2 Badan Buat Ibu Ini RImas, Sampailah…. from iReach HD on Vimeo.

 

Memang perkara macam ni jarang-jarang kita dengar tapi memang ada yang mengalami. Siapa nak sangka kan? Nak-nak pulak hari-hari cukup makan minum hihi. Tapi tu lah apa yang kita makan belum tentu cukup semua vitamin dan mineral iaitu tak seimbang. Padahal snak yang minum susu ibu secara exclusive memang bergantung sepenuhnya kepada khasiat daripada air susu ibu untuk berkembang dengan baik.

Selalunya baby yang minum breast milk takkan kekurangan zat sebab susu ibu sangat berkhasiat. Tapi kalau dah sampai memberi kesan kepada baby, maknanya tubuh badan si ibu tu memang tersangat kekurangan kalsium dalam badan! Hati-hati ye para ibu yang merancang nak hamil, yang sedang mengandung ataupun yang bakal bersalin, pastikan pemakanan seimbang dan terbaik dimulakan sejak daripada awal lagi.

 

Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium

 

Kalsium  bukan saja penting untuk tulang dan gigi tapi kepentingan kalsium merangkumi keseluruhan sistem badan. Jadi kalau kekurangan kalsium, kita boleh mengalami simptom-simptom seperti di bawah:

 

Kekurangan kalsium dalam badan ibu menyusu boleh sebabkan gigi bayi rosak (decay) lebih awal!
Kekurangan kalsium dalam badan ibu menyusu boleh sebabkan gigi bayi mereput (decay) lebih awal!

 

1. Insomnia – Kekurangan kalsium menyebabkan susah untuk tidur dan seterusnya tidak berjaya mendapatkan tidur yang berkualiti. Semasa tidur pula kita tak dapat masuk ke fasa tidur yang nyenyak. Tidur sangat penting untuk pemulihan tenaga dan tubuh. Jadi, bila tak cukup tidur akan menyebabkan kita susah bangun pagi ataupun bangun dalam keadaan masih letih dan tak bermaya!

 

2. Ketidakseimbangan Emosi – Kekurangan kalsium menyebabkan kita lebih mudah panik, risau, stress dan sebagainya. Jadi, kalsium sangat penting untuk membantu menenangkan diri.

 

3. Sistem Imun Yang Lemah – Bila tubuh kekurangan kalsium menyebabkan sistem imun lemah dan seterusnya tubuh kurang berupaya untuk menentang jangkitan virus yang lain. Ini menjadi punca kepada pelbagai penyakit lain dan seterusnya mengganggu kehidupan.

 

4. Kelesuan – Kalsium bekerjasama dengan vitamin dan mineral untuk membantu tubuh dan minda cukup bertenaga untuk berfungsi secara optimum. Apabila kalsium kekurangan, boleh menyebabkan kelesuan sepanjang hari. Seterusnya mempengaruhi emosi dan pemikiran menyebabkan individu tersebut lebih suka menjauhkan diri daripada orang lain.

 

5. Kerosakan gigi dan tulang – Kekurangan kalsium yang runcing menyebabkan penyakit tulang rapuh iaitu osteoporosis. Ini menyebabkan individu tersebut lebih mudah tercedera walaupun hanya terjatuh sedikit. Gigi juga akan menjadi rapuh dan mudah reput.

 

6. Selain itu, kekurangan kalsium juga boleh menyebabkan kitaran haid yang tidak teratur, anemia, kekejangan otot, kebas-kebas, kegagalan sistem saraf berhubung secara efektif dan sebagainya.

 

Oleh itu, pengambilan Vitamin Kalsium sebenarnya adalah sangat penting terutamanya bagi individu di akhir usia 20an dimana kandungan kalsium dalam tubuh sudah mula merosot.

Namun begitu, kekurangan kalsium boleh diatasi dengan salah satu cara yang paling mudah iaitu melalui pemakanan seimbang dan pengambilan makanan tambahan.

 

Ostematrix Sumber Kalsium Yang Baik

 

Kalsium boleh didapati daripada pelbagai jenis makanan contohnya susu kacang soya, susu badam, jus oren, tofu, ikan salmon, tuna, cottage cheese, bayam yang dimasak dan sebagainya – yang sangat kaya dengan kalsium. Manakala jumlah kalsium yang sederhana boleh didapati dalam yogurt, ais krim, krim masam, roti, almond dan brokoli.

Tetapi, setiap wanita memerlukan lebih kurang 1000mg – 1200mg kalsium setiap hari. Adakah anda dapat pastikan makanan seharian yang diambil dapat membekalkan cukup bekalan kalsium?

Selain itu, untuk memastikan penyerapan kalsium pada kadar optimum, kajian oleh University of Maryland Medical Center telah mencadangkan agar pengamal turut mengambil secukupnya sumber Vitamin D iaitu sebanyak 400IU.

Kalau ibu yang takde masalah minum susu pun boleh kekurangan kalsium, apatah lagi ibu-ibu yang jenis tak suka minum susu dan tak makan secara seimbang. Tak makan sayur lah, tak makan ikan lah. Haa macam mana tu?

 

Vitamin Ostematrix adalah sumber kalsium berkualiti dan selamat.
Ostematrix Shaklee sumber kalsium yang selamat daripada sumber semulajadi.

 

Sebab tu lah pengambilan supplement sangat sangat penting. Sebab untuk ibu yang bakal hamil, ibu mengandung, ibu yang bakal bersalin dan ibu yang breastfeeding, penggunaan kalsium dalam badan sangat banyak untuk perkembangan dan tumbesaran bayi yang sihat dan normal. Kita mesti nak baby kita sihat dan sempurna kan? Jadi, pengambilan vitamin kalsium memang dah jadi satu keperluan.

Ostematrix Shaklee adalah sumber kalsium yang sangat baik daripada bahan yang selamat. Dengan 100% pengambilan harian, dapat membekalkan 1000mg kalsium dan 400IU vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium. Ostematrix Shaklee juga mengandungi magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Ianya tidak diperbuat daripada tulang dan dolomite dan bukan mineral chelated.

 

Terbukti Secara Klinikal

 

Ada banyak supplement kalsium dipasaran tapi yang membuatkan Ostematrix ini berbeza ialah ianya terbukti berkesan secara klinikal. Kajian menunjukkan dengan hanya pengambilan 2 tablet kalsium Ostematrix dapat memberikan peningkatan ketara dari segi statistik paras kalsium dalam darah yang disukat dalam tempoh 12 jam.

 

Jangan disebabkan sikap tak endah, kecuaian, kemalasan, kedegilan anda, anak yang kita penat-penat je kandung 9 bulan 10 hari tu awal-awal lagi dah alami simptom-simptom kekurangan kalsium contohnya early tooth decay ataupun gigi reput ini. Kesian, baru je nak belajar mengigit dan makan. Tapi dah takde gigi. Macam mana baby nak makan sedap-sedap ni mommy?! huhu

Tapi takpe, mommy jangan risau ok. Kita boleh atasi kekurangan kalsium ni dengan cara menjaga pemakanan dan mengamalkan diet seimbang. Kalau tak minum susu, harus ambil supplement. Sekurang-kurangnya kalau bukan sebab menyusukan anak tapi mommy tak mengalagi gejala kekurangan kalsium dan risiko Osteoporosis yang selalunya sangat common terjadi dikalangan wanita.

Untuk pencegahan awal dan pemeliharaan kesihatan keseluruhan, boleh hubungi saya untuk cadangan vitamin set kesuburan suami isteri, set vitamin kehamilan, set vitamin bersalin ataupun set penyusuan.

 

 

Hubungi saya untuk dapatkan produk berserta diskaun 15-25% yang lebih menjimatkan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee sekarang 🙂

Hazrina Nasir

ID 951651

SMS/ Whatsapp 019 269 2301

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu