Zink, Mineral Penting Untuk Kesihatan Prostat Dan Organ Reproduktif Lelaki

Kepentingan Zinc Kepada Lelaki

 

Zinc dalam prostat lelaki adalah 10 kali ganda berbanding dalam organ lain. Mineral Zinc bukan saja penting untuk kesihatan prostat dan sistem reproduktif lelaki tetapi memainkan peranan penting dalam organ seks lelaki.

Kekurangan zink yang serius akan mengakibatkan masalah seperti kematangan organ seks yang lambat, impoten, perkembangan yang kecil atau pincang pada testikel, kiraan sperma yang rendah, kemerosotan fungsi seksual, penuaan pra-matang dan rambut gugur.

Oleh itu, zinc amat diperlukan dari remaja hingga ke umur tua.

 

Zinc sangat penting untuk kesihatan seksual lelaki
Zink sangat penting untuk kesihatan sesual lelaki

 

Kepentingan Zinc Untuk Kesihatan

 

Zink sangat penting dalam memastikan fungsi tubuh berjalan dengan lancar. Antara kebaikan zink ialah ianya sangat diperlukan untuk penyerapan vitamin B Kompleks, penyembuhan luka dan parut, membantu penghadaman karbohidrat, tumbesaran dan perkembangan organ reproduktif, kesihatan rambut serta kuku dan banyak lagi.

 

Bagaimana Zink Memberi Kebaikan Kepada Kesihatan Prostat?

 

Bagi prostat, ia menggunakan mineral zink jauh lebih banyak berbanding organ lain. Zink terlibat dalam mengurangkan paras hormon prolaktin yang turut memainkan peranan dalam penukaran hormon testosteron kepada dihidrotestosteron. Dengan itu, kekurangan zink dikaitkan dengan keradangan dan pembesaran prostat.

Pengambilan mineral zink mungkin boleh mengelak dan mengurangkan simptom pembesaran kelenjar prostat. Prostat yang membesar didapati mengandungi paras zink yang rendah berbanding biasa. Makanan yang kaya dengan zink termasuklah bijirin penuh, daging merah, kerangan seperti tiram, udang, kekacang dan bijian terutamanya walnut, kacang hazel dan badam dan kacang soya.

 

Set Kesihatan Lelaki

 

Walau bagaimanapun, zink yang didapati daripada pemakanan harian belum tentu mencukupi dan seimbang seperti yang diperlukan tubuh. Oleh itu, pengambilan supplement zink seperti Zinc Complex, boleh membantu mengurangkan risiko kemerosotan kesihatan prostat.

Langkah pencegahan awal adalah sangat penting untuk memelihara kesihatan kelelakian yang optimum. Boleh hubungi saya di 019 269 2301 untuk dapatkan set vitamin untuk kesihatan lelaki seperti Omega Guard, Zinc Complex dan Vita-E Complex.

Nutrien-nutrien penting ini boleh membantu memelihara kesihatan dalaman yang baik dan seterusnya menikmati hidup dengan lebih bermakna bersama insan tersayang. Nasihat saya, elakkan mengambil ubat kuat yang tak diketahui bahan-bahan utamanya. Takut nanti boleh mengancam nyawa.

Sebaiknya ambil lah supplement yang disahkan selamat oleh KKM dan tidak mengandungi terlarang seperti set vitamin untuk kesihatan lelaki Shaklee ataupun CoQ Health Plus Shaklee yang sangat membantu meningkatkan tenaga dan kesihatan dalaman lelaki.

 

 

Dapatkan produk berserta diskaun 15-25% yang lebih menjimatkan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee sekarang 🙂

Hazrina Nasir

ID 951651

SMS/ Whatsapp 019 269 2301

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.