Kalsium Bantu Kurangkan Seksa Akibat Simptom-Simptom Premenstrual Syndrome PMS Setiap Bulan!

Simptom-Simptom Premenstrual Syndrome (PMS) Dan Menopause

 

Bagi sesetengah orang setiap bulan bila nak sampai ‘the day of the month’, mulalah rasa seksa. Simptom-simptom Premenstrual Syndrome (PMS) macam senggugut, sakit pinggang, sakit belakang dan sakit kepala mula menjelma. Tapi tau tak sebenarnya kalau kita amalkan pengambilan kalsium boleh bantu kurangkan tanda-tanda PMS ni hampir separuh?

 

Alami PMS teruk setiap bulan? Kalsium boleh bantu kurangkan tanda-tanda PMS
Alami PMS teruk setiap bulan? Kalsium boleh bantu kurangkan simptom-simptom PMS

 

Dianggarkan 85% wanita yang mendapat PMS tiap-tiap bulan ataupun dikenali juga dengan haid, akan mengalami sekurang-kurangnya satu tanda PMS. Antara tanda-tanda ataupun simptom-simptom PMS yang lazim adalah:

  • Perut kembung (bloating)
  • Kekejangan perut (abdominal cramps)
  • Ketidakstabilan emosi (mood swings)
  • Keletihan
  • Kelesuan
  • Sengal-sengal badan
  • Perubahan selera makan
  • Masalah kulit seperti kulit berjerawat dan berminyak lebih daripada biasa
  • Dan lain-lain

Antara perkara lazim yang dinasihatkan doktor dalam menangani tanda-tanda ataupun simptom-simptom PMS ialah, wanita tersebut mungkin dinasihatkan untuk mendapatkan ubat yang dibenarkan, mendapatkan rehat yang secukupnya, bersenam selalu, mengamalkan diet sihat yang seimbang yang kaya dengan kalsium dan sebagainya.

Melainkan symptom PMS adalah sangat kronik, mungkin doktor akan buat pemeriksaan lanjut untuk mengesan sebarang masalah dalam rahim. Kadang-kadang senggugut teruk ni boleh disebabkan oleh cyst dan fibroid.

Menopause pula, selalu mula menyerang wanita di seawal usia 50-an. Simptom-simptom menopause ni lebih kurang sama macam PMS dan kalsium boleh bantu kurangkan ketidakselesaan yang dialami.

 

Kajian Kesan Kalsium Terhadap PMS

 

Walaupun pertambahan pengambilan kalsium tidak dapat merawat ataupun memberhentikan PMS ataupun menopause daripada berlaku, tetapi kalsium dapat mengurangkan tanda-tanda ataupun simptom-simptom ini.

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam ‘Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology’ pada tahun 2009, para pengkaji telah menganalisis tanda atau simptom PMS pada pelajar perempuan di sebuah kolej yang mengambil 500mg calcium carbonate manakala sebahagian pelajar lagi mengambil placebo (mempunyai rupa yang sama seperti supplement yang dikaji tetapi hanyalah pill gula dan pelajar tidak dapat membezakan antara keduanya) dalam bentuk pill selama 3 bulan.

Pada masa kajian itu tamat, peserta yang mengambil supplement calcium menunjukkan perubahan baik yang ketara dari segi keletihan, kelesuan, selera makan dan tekanan perasaan semasa permulaan PMS, berbanding peserta yang sebenarnya mengambil placebo. Kalsium juga membantu mengurangkan sakit disebabkan PMS (menstrual pains) seperti kekejangan atau kesakitan abdomen (abdominal cramps) dan payudara sensitif (breast tenderness).

 

Sumber Kalsium Yang Baik

 

Kalsium boleh didapati daripada pelbagai jenis makanan contohnya susu kacang soya, susu badam, jus oren, tofu, ikan salmon, tuna, cottage cheese, bayam yang dimasak dan sebagainya – yang sangat kaya dengan kalsium. Manakala jumlah kalsium yang sederhana boleh didapati dalam yogurt, ais krim, krim masam, roti, almond dan brokoli.

Tetapi, setiap wanita memerlukan lebih kurang 1000mg – 1200mg kalsium setiap hari. Adakah kita pasti makanan seharian yang kita ambil dapat membekalkan cukup bekalan kalsium?

Selain itu, untuk memastikan penyerapan kalsium pada kadar optimum, kajian oleh University of Maryland Medical Center telah mencadangkan agar pengamal turut mengambil secukupnya sumber Vitamin D iaitu sebanyak 400IU.

 

Ostematrix Shaklee Supplement Kalsium Terbaik

 

Ostematrix Shaklee (dengan 100% pengambilan harian) dapat membekalkan 1000mg kalsium dan 400IU vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium. Selain itu, Ostematrix Shaklee mengandungi magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.

 

Vitamin kalsium Ostematrix Shaklee hanya berharga RM61!
Harga Ostematrix Shaklee sangat mampu milik, RM61 saja dengan 120 biji tablet sebotol!

 

Dan, semestinya amalan pengambilan vitamin kalsium, seperti Ostematrix Shaklee adalah sangat bagus dalam mengahadapi ketidakselesaan akibat tanda-tanda datang bulan dan juga menopause. Jangan biarkan PMS merosakkan hari anda! Setiap wanita, perlu cuba amalkan Ostematrix ni sebab ikut pengalaman saya sendiri, memang rasa sangat puas hati.

Ostematrix Shaklee mengandungi 120 biji tablet dan berharga hanya RM61.00 sebotol. Bukan saja menyihatkan tapi diperbuat daripada bahan yang selamat dan semulajadi mesra untuk sel-sel tubuh. Boleh cuba try test tengok macam mana kesan Ostematrix ni masa PMS yang akan datang! 😉

 

 

Dapatkan produk berserta diskaun 15-25% yang lebih menjimatkan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee sekarang 

Hazrina Nasir

ID 951651

SMS/ Whatsapp 019 269 2301

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.